Стопанинът на 300 магарета: Засега не печелим, но има надежда

Как се прави сирене от магарешко мляко е тайна на тайните
Марчело Кючуков

Марчело Кючуков

Марчело Кючуков от Сливен засега само инвестира във фермата си за магарета, а за печалба казва, че е рано да се говори. Младежът, който е в националния отбор по борба, вече има стадо с около 300 магарета от породата …? „Българско магаре“, отговаря той. Преди две-три години наети от него хора започнали да изкупуват по чудо оцелелите магарета в региона. Известно е, че субсидии – европейски или български, за тези животни няма, поради което те вече са истинска рядкост по селата. Единственият плюс в това недооценяване на популярните с издържливостта си магарета е, че Марчело е платил евтино за тях – по около 100 лева за брой. Лека-полека стадото се увеличило и сега в него има 200 бременни ослици. Грижата за животните е на бащата и дядото на спортиста. Фермата е в с. Селиминово до Сливен и над него се издига Стара планина.

От заплождането до раждането минават около 12 месеца и когато женските родят, фамилията Кючукови ще може да получи повече мляко. Млякото е изключително скъпо, първо, защото е истинска рядкост. И второ, заради качествата му, които го доближават до човешкото. Цените на магарешкото мляко и сирене са били водещата причина Марчело да реши да направи стадо от тези животни. Той е проучил, че литър мляко струва около 100 лева, а килограм сирене към 1000 евро.

При магаретата не е като при кравите – когато се роди малкото, да го отбият почти веднага, за да се изполва силната млечност на майката в този период. Бебето магаренце трябва непременно да е край магарицата, иначе тя спира да дава мляко, обясни мениджърът-животновъд. За стопанина остава това, което малкото не е избозало. А то е около 0,5 литра на ден в продължение на два до четири месеца.

Прясното магарешко мляко на фермата на Марчело Кючуков бе една от атракциите в изложбата „Фудтех“ в Международен панаир Пловдив, която започна на 21-ви и ще приключи на 25-ти февруари. Младежът черпеше от него всеки посетител, който пожелаеше да го опита. А любопитните дегустатори така и не разбраха, че с две-три глътки изпиват мляко за толкова пари, колкото стопаните на крави получават за два-три литра мляко.

Животновъдът разказа, че фамилията е правила много неуспешни опити да измайстори сирене от магарешкото мляко. Той дори е посетил магарешка биоферма в Сърбия, за да потърси рецепта, но и там не знаели как да направят млечния продукт. Накрая се обърнал към учени от Тракийския университет и от Земеделския институт в Стара Загора. И те успели най-после да създадат сирене. Но как? Е, това се оказала строго охранявана тайна, която и досега не е разкрита на семейство Кючукови. По-важно обаче било, че вече в страната се намира магарешко сирене, направено със суровина от фермата в Селиминово.

Оттук нататък за Марчело е важно да намери пазар на млякото, сиренето, а и на потомството на магаретата. Досега младежът е на загуба, която се надява да бъде заличена, когато млякото и сиренето си намерят купувачи. Той е проучил, че магарешкото мляко активно се използва в създаването на скъпа козметика. Очаква да получи поръчка за сиренето от ресторанти от висока класа или от търговци на храни.

Друга възможност за печелене от стадото Марчело вижда в създаването на хибрида, познат като муле. Мулето се ражда от майка кобила и баща магаре, поясни Марчело. А при катъра е обратно – бащата е кон, а майката магарица. За търсене на катъри спортистът не е чул, но към мулета от Гърция проявяват специален интерес. Така, ако едно магаре у нас струва 100 лева, едно муле в Гърция достига 1500-2000 евро, твърди той.

В стадото от магарета в Селиминово има около 10 мъжки, които Марчело нарича жребци. Всички те са бащи на бъдещото потомство на бременните магарета. Животните се отглеждат пасищно и тъй като са събирани оттук-оттам, са в различни цветове – сиво, бяло, кафяво, черно. Някои са високи, други са ниски. Всички те обаче имат своенравен характер и не се поддават на възпитание и послушание. Кючуков е сигурен, че на Балканите няма по-голяма ферма за магарета от неговата. А може би и в Европа?

1 Comment

 1. Надежда Димитрова казва:

  Здравейте,

  Поздравления за начинанието! Бъдете здрави и успешни!

  Казвам се Надежда Димитрова. Работя в козметична компания РУБЕЛЛА БЮТИ като ръководител на отдел „Нови разработки“.
  Имам голямо желание да изготвим козметични продукти, съдържащи магарешко мляко.
  Ще се радвам да реализираме този проект съвместно.
  За целта ще са ми необходими:
  – мостра,
  – сертификат от анализ на мострата,
  – лист за безопасност,
  – условия на съхранение,
  – срок на годност,
  – информация за ползите на млякото в козметиката.

  Дори да не разполагате с всички документи, ще се радвам да се свържем и развием проекта.

  Предварително благодаря.

  Поздрави,
  Надежда

Leave a Comment