Р. Порожанов: Не постигнахме консенсус по изравняване на субсидиите между старите и новите членове на ЕС

Новото законодателство за земеделието и селските райони ще влезе в три регламента, чиито проекти ще бъдат обявени през юни

Румен Порожанов„Не трябва да храним илюзии. Старите страни членки на ЕС казаха „не“ на уеднаквяване на плащанията в следващия програмен период. На Съвета на министрите това беше единствената точка, по която не се получи консенсус.“ Това разказа пред земеделци и журналисти в Съединение аграрният министър Румен Порожанов. Няколко държави – балтийските, Полша и Словакия са поискали пълно сближаване на подпомагането, но отговорът е бил категорично отрицателен. „Това предложение няма как да се гласува от всички държави. Освен това разходите за земеделие в старите и в новите държави в ЕС, колкото и да са изравнени, все пак са различни$, поясни министърът, давайки за пример цената на земята. „Темата за разпределението на бюджетите е тема на най-високо ниво – политическа и на ниво премиери“, обобщи той.

„Ние не можем да искаме сближаване в момент, в който не е ясен бюджетът“, посочи министърът. Той поясни, че първо трябва да се приеме многогодишната финансова рамка, която ще определи колко пари ще има за ОСП. Не е случаен дебатът да се увеличат вноските на държавите в ЕС с между 10 и 15%. Всички големи страни са подкрепили предложението, България също. Идеята е да се балансира евентуалното намаление на кохезионната и селскостопанската политика.

След разпределяне на средствата за земеделие и за селските райони след 2020 г. всяка страна ще трябва да изготви свой стратегически план. Той трябва да бъде в рамките на законодателството, което ще излезе. То ще бъде обхванато в три регламента. „Очакваме проектите да бъдат обявени от комисаря в началото на месец юни. Така че в рамките на законодателство всяка страна ще направи стратегическия си план. В него ще бъдат заложени както Програмата за развитие на селските райони – мерки, които ще бъдат отваряни, така и плащанията по Гаранционния фонд“, изброи Румен Порожанов.

„Директните плащания ще останат, това е и заключения на Съвета на министрите. Комисарят няма различно мнение. Ще продължи диференциацията – ние нямаме как да приложим нещо различно от плащанията на площ. Плащането на площ се оказва доста рационално, дори има определени страни членки, които са на плащания на ферма и обмислят да преминат на нашия вариант.

В изготвянето на стратегическия план за България ще участва целият земеделски сектор. „Ние от министерството също ще направим своите анализи“, описа следващите стъпки Румен Порожанов.

 

 

 

Leave a Comment