Светът се опитва да спре разпространението на ултраопасни вредители по растенията с нови стандарти

Азиатско насекомо по овощните нахлу в 65 държави и донесе загуби за милиарди долари, Корея унищожи 3,5 милиона дървета заради борова нематода, вирус предизвиква катастрофални загуби при зеленчуцитеСнимка: Washington State Departure of Agriculture

Снимка: Washington State Departure of Agriculture

Международният орган за осигуряване на безопасността на международната търговия на растения и растителни продукти прие редица нови фитосанитарни стандарти, насочени към предотвратяване проникването на опасни вредители отвъд националните граници и тяхното разпространение в световен мащаб, съобщава Организацията по прехрана и земеделие ФАО към ООН.

Стандартите, разработени от Международната конвенция за защита на растенията (IPPC), покриват широка гама от стратегии и техники, използвани, за да се предотврати появата и разпространението на болести по растенията и вредители в нова среда. Целта е да се предотвратят опустошителните последици за биологичното разнообразие и да се подобри сигурността на храните и търговията.

„Това е трудна работа с високи темпове: всяка година губим около 10-16% от глобалните растителни култури поради нападение от вредители. Загубите се оценяват на 220 млрд. долара „, заяви заместник-генералният директор на ФАО Мария Хелена Семедо при откриването на годишната среща на IPPC тази година в Рим.

Според ФАО годишният стокооборот на селскостопанските стоки е около 1,1 трилиона. повече от 80% от тази сума се изразходва за храна.

Мерките, одобрени тази седмица от управителния орган на КПКЗ, Комисията по фитосанитарните мерки (CPM), включват следните нови стандарти:

Стандартът за използване на различни температурни процедури срещу селскостопански вредители. Стандартът цели да гарантира, че тази обработка се използва последователно и ефективно в различни оперативни контексти.

Стандартът обхваща методите за студено преработване, които замразяват и убиват вредители, както и тези, които повишават температурата над прага на тяхното оцеляване. Това може да се постигне чрез потапянето им в изключително гореща вода или излагането им на загрятата пара (за стоки, подлежащи на сушене, като плодове, зеленчуци или цветни луковици), или суха топлина (идеален метод за продукти с ниска влага, като например семена или зърна).

Ревизиран стандарт за санитарна обработка на дървесни опаковъчни материали. Сегашният стандарт, известен като ISPM-15 е актуализиран, за да включва използването на сулфурил флуорид – газ инсектицид – и ново поколение технологии за отопление, които включват използването на микровълнови и радиочестотни вълни с температури, които убиват вредители, скрити дълбоко в продукти от дърво.

Bactrocera dorsalis

Bactrocera dorsalis

Разширен стандарт за използване на топла пара за унищожаване на ориенталски плодови мушици. Видът Bactrocera dorsalis, който унищожава овощните дървета, първоначално се е появил в Азия, но сега се е разпространил в най-малко 65 страни. Неговото присъствие в Африка, където за първи път се появи през 2003 г., води до годишна икономическа загуба от 2 млрд. долара поради забраната за износ на плодове. Техниката на контрол, описана в новия стандарт, убива 99,98% от яйцата и ларвите от насекоми, когато се използват правилно.

Комисията по КПКЗ също така одобри промени, които опростяват съществуващите стандарти за плодови мухи, за да се улесни спазването им от страна на страните и да се подобри тяхната ефективност. Измененията засягат и стандарт, който установява критериите за функционирането на националните програми за наблюдение на вредителите.

Комисията одобри и нови диагностични протоколи заради внезапната смърт на дъбови дървета поради инвазия на организъм с неизвестен произход, който атакува широка гама от дървета и храсти в ясли. Той е внесен в западната част на Северна Америка и Западна Европа чрез продажбата на декоративни растения. Комисията окончателно одобри и нов диагностичен протокол за вирус, който е повлиял на 1000 растителни видове и е довел до катастрофални загуби особено при зеленчуковите култури – домати, картофи, лук и краставици.

Опасни стопаджии, които следват търговските пътища – растителните вредители и болести – веднъж внесени в една нова среда може бързо да се появят и разпространят, да засегнат производството на храни и да доведат икономически загуби в размер на един милиард долара. Те увеличават и разходите за контрол над тях. Например, в скорошно проучване в Източна Африка, беше установено, че само пет инвазивни чужди вида водят до икономически загуби за дребните земеделски стопани в района до 1,1 милиарда долара годишно.

Не само плодове и семена могат да заразят, но и контейнерите и кутиите, в които те пътуват. Чуждестранните пратки обикновено са в дървени опаковки, тъй като материалът е относително евтин и лесен за производство. В него обаче лесно проникват и в много вредители, съдържащи се в кората и в дървото. Дървесината и произведените от нея продукти, като например мебелите, могат да съдържат и похитители, предупреждават от ФАО.

Това означава, че не само хранителни култури са изложени на риск, но също така и горите и дърветата. Последните проучвания, проведени тази седмица, показват, че загубата на дървесна кора, причинена от инвазивни вредители, може да доведе до увеличаване на стресовите заболявания и евентуално дори до смъртни случаи сред хората.

В друг пример Република Корея наскоро бе принудена да унищожи около 3,5 милиона дървета в резултат на борова нематода. През последните три десетилетия страната е вложила почти половин милиард долара в програми за борба с този смъртоносен вредител. Допълнителни средства бяха изразходвани в Канада и Съединените щати в опит да се спре все още оцеляващия Emerald Borre Ashes.

 

Leave a Comment