В. Върбанов: Систива – 360° защита в житни от сеитба до пролетта

Резултатите – през август
Внимание: в слънчогледите наблюдаваме алтернария, третирайте с Пиктор или Ретенго
Международни дни на полето

Международни дни на полето

„Тази година беше много трудна заради климата. Беше непредвидима. В началото при житните нямаше болести. Земеделците бяха спокойни, пшениците изглеждаха чисти. Всеки си направи по едно превантивно третиране. Тези, които закъсняха, изведнъж установиха, че има масова инфекция от кафява ръжда. Затова техните третирания дойдоха като лекуващи, вместо като превантивни.“ Това разказа по време на Международните дни на полето Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България на БАСФ.

Систива – 360° защита от сеитба до пролетта

Върбан върбанов, Международни дни на полетоНа опитните парцели в учебно-опитното поле на Аграрния университет в Пловдив и през тази стопанска година фунгицидът без аналог – СИСТИВА, доказва значителните  си предимства. Тази година тук и на още 35 полета из страната БАСФ анализира ползите от  СИСТИВА в различни посоки.

Очакваните резултати се доказаха в пореден микс от климатични трудности и тежки условия. При пшеница и ечемик третираните посеви бяха чисти още от есента и в ранната пролетна вегетация. „СИСТИВА се прилага в доза 75 мл/100 кг семена, но имаме заложени опити и в дози до 150 мл СИСТИВА на 100 кг семена за наблюдение на очаквани ползи в различни посоки – продължителност на действие, защита в тежки инфекциозни участъци, в монокултура, дълго положително действие върху ключови физиологични цикли и др. В края на проекта ще представим  резултатите и начини за приложение според локалните условия и цели на фермера. Отчетено беше, че там където СИСТИВА  е приложена  с последващо третиране с ПРИАКСОР, физиологичният ефект е по-продължителен и пшеницата е все още  зелена.

Освен СИСТИВА, земеделците трябва да предвидят и един фунгицид. Това е особено важно в години с тежки инфекции през пролетта“, убеден е регионалният мениджър. Предстоят допълнителни разяснения за ефекта на иновативния подход, защото от БАСФ не се отклоняват от принципа, когато консултират земеделците, да стъпват на факти потвърдени в последователен анализ през годините.

„Съвсем скоро, като приберем добива от обследваните площи със СИСТИВА, ще имаме допълнителни данни и информация. Още през август 2018 ще представим на земеделците много повече факти и допълнителни ползи за тях. Предвиждаме нещо интересно в кампания през август: предстоят срещи по места със земеделци. Ще бъдат  интересни, защото с тях хората ще получат поредната вълна информация около СИСТИВА“,  съобщи в аванс Върбан Върбанов.

Продължителна защита с  Приаксор!

„Приаксор е елитно решение във фунгицидната растителна защита“, обърна внимание на втория използван фунгицид Върбанов. „У нас продължава да се увеличава западната селекция пшеница. Там Триазолите като химична група не работят така добре както стробилуриновите фунгициди. Практически най-високото ниво в растителната защита са фунгицидните продукти с активни стробилурини и SDHI . Те са с най-силно действащите групи активни вещества. В Приаксор се съчетават и двете групи. Това го прави изключително подходящ за западната селекция. В.Върбанов подчерта, че превантивното използване на фунгицидите е значително по-рентабилно и сигурно в сравнение с лекуването след възникнали инфекции и поразена вече листна маса. Приаксор е силен фунгицид, който и ценово е позициониран отлично съобразно условията в България. „Ние сме обещали на производителите да работим за рентабилно земеделие, а това означава качествени продукти на добра цена. През 2018г земеделските производители изтеглиха наличния Приаксор още в първо фунгицидно третиране и имаха сериозна защита още в начало на пролетна вегетация“, посочи резуртатите регионалният мениджър за Южна България.

Приаксор участва и друга технология, показана като успешна на Международните дни на полето. А именно: обеззаразителят КИНТО ПЛЮС, последвано от вегетационна фунгицидна защита с КАПАЛО и ПРИАКСОР.

Актуално за слънчогледа

„Необичайният климат тази година засегна  културата още с поникването“, продължи в другата актуална култура Върбан Върбанов.

„В края на февруари-март земеделците не можеха да сеят поради прекомерна влага. После почвите подсъхнаха сбити. На места слънчогледът поникна в края на май. По-късно нещата се стабилизираха. Но както се шегуват и земеделците, въпреки, че културата „расте на няколко етажа“, плевелите са унищожени! Технологиите Clearfield и Clearfield Plus  са устойчиви решения за опазване от трудни за контрол плевели и синя китка. Сега предстои  фунгицидно третиране срещу алтернария и другите типични за региона заболявания.

В нашето поле в нетретираната с фунгицид контрола, в основата на растенията вече се виждат по три-четири подгарящи от болестта листа. Съветвам земеделците да оглеждат добре посевите си. Често се пропуска отчитането на началните симптоми на Алтернария, която в крайна сметка дава сериозен негатив върху добива. При нападение листата подсъхват отдолу нагоре и в един момент под питите ще останат само няколко свежи последни листа, които не изхранват зърното пълноценно. Хората, които изкарват високи добиви по 350 и повече кг/дка, задължително третират слънчогледа с ПИКТОР или РЕТЕНГО. Тук  използвахме ПИКТОР – най-силното решение, в широк спектър от контролирани заболявания. РЕТЕНГО е икономически по-изгодно и се препоръчва превантивно в ранните фази на развитие на културата. ПИКТОР работи както превантивно, така и лекуващо. Положителното действие върху основни жизнени функции и физологични цикли в растението осезаемо повишава добива. В средни за годините стойности, допълнителният добив при използван ПИКТОР се движи в порядък около 15 %. продукция плюс. Може да се третира в трудни райони срещу  склеротиния, фома, фомопсис и други болести“, обърна внимание Върбан Върбанов.

На опитното поле на Аграрния университет от БАСФ са третирали с ПИКТОР за максимална защита и с потенциал за висок добив.

Leave a Comment