Русия с ултиматум: Иск за 1 млрд.€ или стъпки към „Белене“

Вицепрезидентът на „Атоменергопроект“ Тепкян иска България да намери инвеститор и строежът на АЕЦ да започне през 2015 година
Генадий Тепкян, Русия

Тепкян предупреди, че „Атоменергопроект“ е готова да внесе документите в съда до края на седмицата

Русия е абсолютно готова да внесе в съда иск за 1 млрд. евро срещу България заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене“, съобщи вицепрезидентът на „Атоменергопроект“ – Русия Генадий Тепкян, цитиран от БТА. Той участва във форум на „Булатом“ във Варна.

Още до края на седмицата документите могат да бъдат внесени в Международния арбитражен съд, каза Тепкян.

Той обаче допълва, че „ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ „Белене“ може да бъде преустановено“.

Русия и България водят няколко дела, една срещу друга, за обезщетения заради спирането на проекта. Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски публично напомни за тях и с това аргументира новото обмисляне за бъдещето на атомната централа.

Генадий Тепкян уточни, че сумата на иска е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно. Времето увеличава стойността на проекта „Белене“, предупреди той, но вметна, че лихвата не е висока.

Русия няма условия относно изпълнението на проекта, според Тепкян. Необходимо е само България да намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски, или от Западна Европа. Тепкян увери, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света, а строителството може да започне още през 2015 г., още повече, че оборудването за двата блока било изцяло готово.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Иво Лефтеров коментира пред „Дневник“, че след получаването на новия иск компанията ще има три месеца да отговори и да го опровергае.
Лефтеров смята, че страната ни има и винаги ще има нужда от нови енергийни мощности. „Всички много добре знаем, че голяма част от мощностите, на които разчитаме в момента, са изключително стари“, каза шефът на НЕК.

Leave a Comment