Валежите свалиха нектара, медът е два пъти по-малко

В кошерите има необичайно много пило, в природата – доста цъфтяща растителност заради много влага. Август ще е медоносен, надява се пловдивският пчелар Николай Гайдов 

Николай Гайдов, пчелар„Пчеларската година е многоцветна. Най-интересното е, че тя продължава и в момента масово на много места, въпреки че обичайно прибираме последния мед в началото и средата на август. Дотук обобщението е, че 2018-а е много слаба за повечето пчелари. Някои от тях са много доволни, но те са единици и само в определени микрорайони“, разказа пчеларят и председател на пловдивското пчеларско дружество „Акация 1899“ Николай Гайдов.

Той даде пример с негов колега от Ямболско, който е разказал, че през пролетта, когато валя почти навсякъде в страната, при него не е капнала и капка дъжд. Развитието на пчелните семейства е било силно затруднено. В началото на слънчогледа, когато пчеларят все пак е успял да настрои пчелите за работа, е завалял дъжд и десет дни не е спрял. Междувременно слънчогледът прецъфтял. 

„Такова беше това лято – на места суша, на други наводнения. Тъй като дъждовете все пак бяха преобладаващи, пчелите не успяха да облетят цъфтящата растителност. Отделно от това валежите свалиха нектара.“

„В момента се наблюдава нещо, което години наред не сме виждали. Има много пило в края на юли – началото на август. Има и много влага, което е предпоставка да очакваме, че ще вадим мед в края на август или началото на септември. Това би спасило годината и с тази късна паша можем да се доближим до нормалните добиви, които имаме в една средна година“, надява се пчеларят. 

През август цъфтят магарешкият бодил, конският босилек, детелината е в апогея си заради влагата, малините, късният слънчоглед, билките в гората. Времето е много добро за паша в горите особено сега, като спрат валежите. Има голяма вероятност и дъбовете да пуснат мана. 

„Мисля, че ще спасим годината заради многото влага в природата и цъфтящите треви, които ще дадат нектар, за да можем да възстановим пропуснатото до момента“, допълни Николай Гайдов. Той сподели, че в неговото стопанство добивът на мед е наполовина по-малък в сравнение с миналата година по същото време.  

Leave a Comment