„Изгодно“: Нова година в Банско – 6732 лева за 5 дни

Зимните курорти вече са препълнени въпреки невероятните цени

Ако поискате да резервирате днес стая за двама в някой от 3-те гранд курорта на страната – Банско, Пампорово или Боровец, ще ударите на камък. Най-често срещаният надпис в страниците на хотелите е „Съжаляваме, но няма свободни места“. В много малко хотели все още светят в зелено по една-два стаи и по толкова апартаменти. На ценоразписа дежурно се мъдри надпис „Много изгодно!“. Да илюстрираме какво значи „изгодно“ в хотелиерските представи.

Най-високата оферта в Банско е за „Астера Банско Хотел&Спа“ – 6731.65 лева. Това е предложението ако пожелаете да отседнете за 5 дни – от 28 декември до 2 януари. Цената е за стая за двама с полупансион. Ако я разбием на човек на ден, тя става 673 лева. При това, без да е осигурен обяд. Предполага се обаче, че по това време гостите ще са на пистите под връх Тодорка. Другият хотел или по-скоро къща за гости, където все още има 1-2 свободни стаи е трезвездната „Васильвата къща“ – на 150 метра от кабинковия лифт. Стаята за двама в хана е 5867.21 лева за 5 нощувки. Тук обаче няма вечеря към офертата, а само закуска. Цената на ден и за един човек е 587 лева. Иначе масовите хотелски ценоразписи при тези параметри – 5 нощувки за двама, са около 1500 лева. Объркващо ниска е офертата на „Грийн пийс комплекс“ – 420.48 лева, т.е. 42.03 лева на ден за един. При това там все още има свободни стаи, което вече си е съвсем съмнително.

В Пампорово цените са идентични и все пак малко по-ниски, а свободните легла могат да се изброят, стига да не са свършили докато редим публикацията. Сред най-скъпите хотели е „Финландия“ (само на 800 метра от лифта – пише в поясненията). Там стандартната двойна стая е 2499.43 лева (250 лева на човек за една нощ) , а към цената е включена закуска. В стария хотел „Преспа“, който е 2 звезди, двойната стая е 829.23 (83 лв./човек) и това е най-евтиното, което може да се открие.

Във „Вила Ибър“ на Боровец в цената е включена и историята на сградата, която очевидно е много, много дълга. Хотелиерът предлага двойната стая за 2346.88 лева за 5 нощувки, и в същото време дори не включва закуската към нея, а е калкулира отделно – по 7.82 лева. Само една свободна стая има все още на разположение в историческата сграда, строена от камък.

Към хотелските цени скиорите трябва да добавят и лифт картите за пистите. Дневната в Банско е 58 лева за възрастен, а тридневната – 170 лева. В Пампорово еднодневната е 50 лева, 3-дневната 141. Лифт картата в Боровец за един ден е 55 лева, а за 3 – 155.

Leave a Comment