Браншовите сдружения отказват на проф. Греков зам.-министър, засега

Притесняват се, че евентуална кандидатура ще внесе раздор между тях, но въпреки това се спрягат имената на 4-ма
незает стол

Макар да е много желан, зам.-министерският стол се представя като неудобен от браншовите организации

Браншовите организации в земеделието отказаха на проф. Димитър Греков да излъчат свой кандидат за зам.-министър. Новият земеделски шеф обяви миналата седмица пред ТВ7, че единият от тримата му заместници ще е човек от реалния сектор.

Според Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) офертата към бранша е несериозна. „Това ще вкара раздор сред нас“, смята председателят, цитиран от „Преса“. Според него липсата на закон за браншовите организации прави всяка кандидатура нелегитимна.

Христо Цветанов, шеф на другото голямо сдружение в селското стопанство – Асоциацията на земеделските производители, смята, че формата за излъчване на кандидат е неясна. И Бисер Чилингиров – председател на Националната овцевъдна асоциация отхвърля предложението с мнението, че е невъзможно да се излъчи общо предложение, като дори само опитът за това би всял разногласия в аграрните среди. Също становище изразява и Александър Йоцев от Съюза на търговците на храни.

Людмила Тодорова, шеф на Съюза на аграрните организации обяснява, че предложението на проф. Димитър Греков е заимствано от европейския опит. Там обаче има критерии за представителност на сдруженията, главният от които е членската маса. Тодорова смята, че бъдещият браншови зам.-министър трябва да е с подходящ за поста образователен ценз, да е наясно с Общата селскостопанска политика и да познава процедурите за вземане на решения в европейските органи на управление.

Христо Даков от Националната асоциация на млеко- и месопроизводителите посочва, че в публичното пространство се върти името на Пенка Христова като бъдеш заместник-министър. Тя е консултант на 3-ма поредни агроминистри, въпреки че има бакалавърска степен по физическо възпитание. От този януари Христова е магистър по агробизнес, а освен това има и музикална биография. В тези среди тя е известна като Пени Ботева. Нейна е песента „Липсваш ми“, продуцирана от „Пайнер“ , припомня „Преса“.

В браншовите организации се спрягат още имената на Димитър Зоров, полицай по образование и председател на Асоциацията на млекопреработвателите. А също и на Радослав Христов – зам.-председател на НАЗ. Той е икономист, завършил е УНСС. Другата предполагаема кандидатура е на кмета на Калофер Румен Стоянов, който бе избран за депутат от листата на „Коалиция за България“, но предпочете да остане градоначалник на старопланинския град. Стоянов е завършил туризъм в пловдивски Икономически колеж.

Leave a Comment