Заради работници със стафилококи БАБХ затвори заведение и кетъринг във Варна
Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) спря от експлоатацията заведението и фирмата за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на ученици от гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – гр. Варна. Обектите са запечатани. На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.
Екипът от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна) извършиха епидемиологично проучване. Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество), и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.
На 17 декември след подаден сигнал от родител за случай с ученици със симптоми на хранително отравяне до Регионалната здравна служба – Варна, която на свой ред уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен взрив при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно тържество в заведение във Варна. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите.
На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, от където е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.
За случая са уведомени и органите на реда във Варна.