Секретарят на Бундестага подкрепи наш фермер да открие магазин за домати в центъра на Берлин

Венцислав Петков от с. Мало Конаре получи предложението в дните на световното изложение „Зелена седмица“
Венци Петков посреща немска делегация на щанда на "Зелена седмица" 2019 Снимка от личния архив на фермера

Венци Петков посреща немска делегация на щанда на „Зелена седмица“ 2019
Снимка от личния архив на фермера

Необикновен шанс споходи производителя на розови домати Венцислав Петков по време на световното изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Парламентарният секретар на Бундестага Michael Stubgen, който бил сред официалните лица при откриването на международния панаир, опитал доматите, отгледани в оранжериите на Венци в пазарджишкото село Мало Конаре и се впечатлил от превъзходния им вкус. В разговор с него нашият фермер споделил желанието си да предложи на немците от своята продукция. Г-н Штуджен тутакси го подкрепил и обещал лично да участва в откриването на магазина на Венци Петков. „Това ще е добра реклама за вас, нали“, попитал той и веднага оставил визитката си, като настоял, когато фермерът е готов с търговския си обект, да му се обади. 

Прочети още: Венци Петков за отказа да получиш 1,5 млн. и за сполуката от сдружаването

... с Michael Stubgen

… с Michael Stubgen

Присъствието на висш чиновник от ранга на Михаел Штуджен на българския щанд на „Зелена седмица“ не останало незабелязано от българското посолство. До края на деня Венцислав Петков получил обаждане от нашите дипломати в Берлин. „Казаха ми, че веднага са започнали да търсят подходящ магазин в центъра на столицата. Открили такъв, с много добра търговска локация“, разказа пред Агро Пловдив българският зеленчукопроизводител. Той допълни, че от нашето посолство са обещали пълна подкрепа, така че Венци да се справи с търговските изисквания, които местните власти ще поставят. 

Венцислав Петков /най-вдясно/ с гостите

Венцислав Петков /най-вдясно/ с гостите

„Изпълних целта си“, сподели вчера Венци Петков. Той разказа, че е решил да участва в световното изложение именно за да пробие на немския пазар. Миналата година, когато отново се бе включил сред българските изложители в „Зелена седмица“, фермерът е почерпил увереност, че предлага наистина вкусна стока, тъй като получил искрени похвали от посетителите. Тази година освен комплименти за домата „Розова мечта“, той вече има и покана за директни продажби на немския потребител. 

„Може би отстрани вниманието, което г-н Stubgen ми отдели, изглежда чист късмет, но не е само до късмет“, увери производителят от Мало Конаре. Той обясни, че участието в „Зелена седмица“ е било много изтощително – делегации, посетители, напрежение. Венци пристигнал на изложението с един тон домати от последната реколта, която прибрал в средата на декември. Притеснявал се дали доматите ще издържат на транспортирането, а после и в дните на панаира, тъй като за зеленчуците не бил предвиден специален хладилник. Дали няма да се наложи да върне част от тях в България. Станало така, че тези, които опитали розовия домат, не си тръгвали преди да си купят от него. Така неусетно далеч преди края на панаира и още на 5-тия ден, зеленчуците се изчерпали. „Не само аз, но и останалите 12 участници на скромния ни щанд в „Зелена седмица“ получиха предложения за износ на продуктите си и в крайна сметка напрегнатото ни ежедневие се увенча с успех“, отбеляза Венци Петков. 

Сред гостите, които възхитили нашия фермер, бил и Кубрат Пулев – звездният ни професионален боксьор. „Той остана дълго на българския щанд и така привлече много посетители при нас. Отвсякъде бързаха да получат автографи от него и ние всички бяхме горди с него, и щастливи, че е наш сънародник“, разказа Венци. „Истински българин!“, коментира с възхищение фермерът.

Разбира се, Венци не спира да мисли за предложението за собствен магазин в Берлин и за това какво трябва да организира преди да започне да изпраща домати по тази търговска дестинация. Фермерът от Пазарджишко няма да е сам в зареждането на магазина. Още преди години той създаде групата производители „Агро дриймс“ с още 5-тима зеленчукопроизводители от Пазарджишко. Всички те отглеждат в оранжерии върху общо 18 дка уникалния сорт „Розова мечта“, създаден случайно и като по чудо от кръстосването на малоконарски розов домат с холандски сорт. Вече 10 години тази селекция не се разпада и показва устойчивост на гените. Освен това Венци Петков е и председател на Националното обединение на младите фермери в България.

Сега фермерът се надява да привлече и други производители да отглеждат неговия вкусен сорт, така че да може да се осигури непрестанно зареждане на немския магазин със свежа продукция. Всички в кръга на „Агро дриймс“ ще се възползват от новата помощ за сертифициране на продукцията с GlobalG.A.P. Късметът на Венци ще е късмет и за останалите.

Плановете му, още преди изложението „Зелена седмица“, са групата да инвестира собствени средства в изграждането на цех за лютеница, доматени сокове и други зеленчукови консерви. Друга идея е организирането на ежегоден Фестивал на розовия домат в Пазарджик в края на юни. 

В крайна сметка Венцислав Петков вече си е доказал, че може да вижда надалеч и да продължава, дори когато обстоятелствата са срещу него. Както казва той, „земеделието е бизнес, с който можеш да се изправиш“. „Ако на едната година климатът ти донесе провал, на другата ще те издигне.“

 

Leave a Comment