Приеха се нови стандарти за борба с глобалното разпространение на вредители и болести по растенията

Ежегодно вредителите в земеделието намаляват добивите с 20 до 40%
Против болести се харчат годишно 220 милиарда долара, а защитата от насекоми струва 70 милиарда долара

лаборатория3 април 2019 г., Рим – Органът, отговорен за защитата срещу вредители и болести по растенията и за безопасната търговия с растителни продукти прие нови международни стандарти за предотвратяване разпространението на вредители, съобщиха от ФАО.

Стандартите, включително протоколите за предотвратяване разпространението на силно инвазивни вредители като Xylella fastidiosa и Източна плодова муха, бяха одобрени на годишната среща на Комисията за фитосанитарни мерки (CPM) тази седмица.

CPM е управителният орган на Международната конвенция за растителна защита (IPPC), единственият международен орган, отговарящ за определянето и прилагането на фитосанитарни стандарти, признати от правителствата по света, и Споразумението SPS на Световната търговска организация за насърчаване на безопасната търговия и опазване на здравето на растенията.

„С нарастването на търговията и движението на хора, рисковете от разпространение на вредители по растенията към нови райони извън националните граници са по-високи от всякога. Всеки ден сме свидетели на шокиращ брой заплахи за нашето здраве, околната среда и икономиката ”, каза Букар Тиджани, помощник генерален директор на ФАО за селското стопанство и защитата на потребителите.

FAO изчислява, че между 20 и 40% от световното селскостопанско производство се губи всяка година поради заразяване с вредители. Всяка година болестите по растенията струват на световната икономика около 220 милиарда долара, а нашествието на насекоми струва 70 милиарда долара.

Новите стандарти за IPPC, приети тази седмица, включват:

– Нов стандарт за усъвършенстване на метода фумигация. Това е отговорът на нарастващите опасения за фумиганти, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве и околната среда.

Стандартът определя изисквания за температура, продължителност, брой фумиганти за ефикасна фумигацията и предлага решения за намаляване на въздействието на фумигацията върху околната среда – например, използване на технология за улавяне за намаляване на газовите емисии.

– Диагностични протоколи, които описват процедурите и методите за официално диагностициране на шест вредители, включително Xylella fastidiosa и източната плодова муха (Bactrocera dorsalis). Установяването на правилната диагноза е необходимо за ускоряване на операциите за контрол на вредителите.

Xylella fastidiosa е смъртоносна бактерия, която засяга такива икономически важни култури като маслинови, цитрусови или сливови дървета и лози. От 2015 г. тя бързо се разпространява от Америка към Европа и Азия.

Веднага след като Xylella fastidiosa проникне в растението, тя остава там и изсмуква цялата вода от него, докато то умре или стане твърде слабо, за да отгледа плодове.

Само в Калифорния Xylella fastidiosa струва $ 104 милиона годишно под формата на загуба на вино. В Италия бактерията е довела до намаляване на площта на маслиновите горички с 180 000 хектара – много вековни дървета – и представлява заплаха не само за италианската икономика, но и за икономиките на всички средиземноморски страни.

Източна плодова муха (Bactrocera dorsalis) засяга дървета като авокадо, банани, гуава и манго в най-малко 65 страни. Само в Африка забраните за внос заради източната плодова муха водят до годишна загуба от около 2 млрд. долара.

Дискусиите на седмичната среща на CPM, в която участват повече от 400 участници, включително представители на национални и регионални организации за растителна защита, международни организации и офиси на ФАО по света, ще продължат до 5 април. 

 

Leave a Comment