Протестът на биопроизводителите – приказка с очакван край

Автор: Надя Петрова

Снимки на Мартин Иванов

Снимки на Мартин Иванов

Биопроизводителите протестираха днес в дъжда пред земеделското министерство, после под прозорците на Бойко Борисов. Порожанов покани организаторите в кабинета, те пък го поканиха под дъжда и така никой с никого не се срещна. И всеки поотделно представи позицията си пред журналистите. После пред Министерския съвет началникът на кабинета покани БА Биопродукти горе, групичката се отзова, но там Борисов го нямаше и отново среща не се състоя. Просто беше един дъждовен ден с плакати и изказвания, който не донесе резултати. Но поне се изясниха някои неща. 

Първо: За оставката на Румен Порожанов

Такава няма да има. Министърът заяви пред журналисти, че няма да подаде оставка. Той обясни, че България е била заставена да създаде строги правила в Наредба 5 заради лоши резултати от одити, извършени от Европейската комисия и българската Сметна палата. Ама защо са били лоши резултатите за българското био и кой министър не си е свършил работата, за това не се говори. И така на подсъзнателно ниво се внушава, че нашите биопроизводители са доказани калпазани, които днес са тръгнали да се оплакват от правилата, по които ги карат да работят. Виж ги ти!

Порожанов и КръстеваБойко Борисов няма да поиска оставката на Румен Порожанов. Практиката показва, че премиерът без да се церемони и направо с готовност изхвърля депутати, министри, заместници и директори, ако има съмнения за корупция. Или ако се е създало критично обществено недоволство към дадена личност, така както се случи миналата година с Валери Симеонов и майките. Порожанов е извън тези две категории. Освен това с пресконференцията днес той се извая като принципен министър. 

Второ: Ще има допълнителни промени в Наредба 5 

Редно е да има още промени в наредбата и това дори министърът го знае, каквото и да говори. Протестите не са случайно нещо. Щом днес са се събрали над 300 човека, щом като уважавани производители застават с лицето и името си, и твърдят, че наредбата е като минирано поле за биопроизводството, значи е така. Значи, че министерството се прави на по-голям папа от папата и не иска да си признае този срамен факт. Хубавото е, че Румен Порожанов е наясно, че протестите ще продължат, ако на наредбата не й обезвредят мините. А точно сега политическият момент въобще не е подходящ за протести срещу властта. 

Трето: Защо „Аустрия Био Гаранти“ си мълчи?

Забелязвате ли, че единствено от „Кю сертификейшън“ откриват репресивни причини да не им бъде подновено разрешителното като контролиращ орган? Защо другата сертифицираща компания – „Аустрия Био Гаранти“, която е в същата ситуация, си мълчи? Може би наистина и в двата случая има неизпълнени изисквания? Но на Q.C. й е по-удобно да се представи като жерва? А името на фирмата се разнася като знаме на протеста.

Четвърто: Парите, парите

Ако биоземеделието е път, то от три години той е отрязан от свлачище, което никой не разчиства. Няма пари за нови биоземеделци. Бюджетът за 7-годишния период свърши още в първите 2 години. И оттогава досега никой не се наема да поправи злината. Коренът на проблемът е в лошата прогноза за развитието на биологичните стопанства, направена при управлението на министър Десислава Танева. Министър Порожанов можеше да предприеме някои площни ограничения при одобрените бенефициенти по мярка 11, така че да има подпомагане и за нови биостопани. Ама не, не стана. Не са малко биопроизводителите без право да кандидатстват за компенсаторно плащане, които преминават към конвенционално производство, защото то принципно е по-евтино. Така се умножават по нула години труд и инвестиции в създаване на биостопанство. Ето това вече е престъпление.

протест биопроизводители  

 

1 Comment

  1. Тренчев казва:

    „Порожанов се извая като принципен министър?!
    Ало, Надя, много поздрави от земеделците. С лизане може и да стигнеш някъде…..

Leave a Comment