С 40 млн. лв. ще оправят вълните по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

магистрала ТракияЗа да се ремонтира дясното платно на автомагистрала „Тракия“ в участъка „Чирпан – Стара Загора“ (40 км) ще са необходими по предварителни изчисления 40 млн. лв. Необходимите средства обаче не са осигурени заради ограничения бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и затова ще се търси целево финансиране от националния бюджет. Това отговаря регионалният министър Петя Аврамова на писмен въпрос, зададен от народен представител.

 

Заради неприятните вълни по магистралата в посока Чирпан-Стара Загора, които заради които шофьорите масово предпочитат да се движат в най-лявата изпреварваща лента, от края на миналата година бе въведено ограничение на скоростта до 90 км/ч. То ще остане докато не бъде осигурено целевото финансиране от централния бюджет.

Министър Аврамова посочва в отговора, че строителството на участъка е извършено от  Сдружение „Рънуей – БГ“ с водещ партньор „Пи Ес Ай“. Гаранционният срок на изпълнението е бил 5 години и е изтекъл.

Регионалният министър допълва, че от началото на тази година за текущ ремонт и поддържка на трасето в посочения участък са похарчени над 1,6 млн. лева – почти 1 млн. лева за текущи ремонти, малко под 500 хил. лева за зимно поддържане и почти 140 хил. лева за ограничителни системи.

Leave a Comment