Агрономи на „Лебозол“: Когато имаш 35 г. опит, знаеш кога и от какво се нуждае конкретният посев

„Изключително важно е в трудни години като 2019-та земеделците да се допитват до нас. Ние можем да им бъдем полезни със знанията си, като ги ориентираме  кой елемент би бил полезен в дадения етап от развитието на посевите и при конкретната климатична обстановка, и кой е противопоказно да се дава“. Така обобщи впечатленията си от приключилата земеделска година Петър Бонев, агроном в „Лебозол“ за Североизточна България.

Един от най-продаваните и търсени листни торове на „Лебозол“ тази година е бил Аминозол. Неговите аминокиселините са изключително важни както в периоди на суша, така и при прекомерна влага, и въобще, когато растенията са стресирани. Земеделците, които са били готови да отделят малко повече средства, са били консултирани да използват някои други листни продукти на фирмата като ВИТАЛоСол Gold, ТриМакс СК и двата нови продукта Нутрифос 3-30-0 и НитроМикс.

НутриФос е много подходящ за българските условия продукт. Съдържа 105 гр. цинк и 450 гр. фосфор. Тези два елемента подпомагат образуването на кореновата система на растението, а също така подпомагат и фотосинтезата, поясни Бонев.

Петър Бонев

Петър Бонев

Васил Йонков

Васил Йонков

„Когато се извърши комплексно подхранване с НитроМикс плюс Аминозол, кореновата система се развива много мощно“, добави Васил Йонков, агроном за областите Плевен и Ловеч. „Знаем, че доста от житни култури и пшеницата в частност поникнаха в края на януари и началото на февруари. Тогава

нашата задача беше да развием максимално бързо кореновата система рано напролет,

 за да започне растението да усвоява наличните хранителни вещества в почвата. Същото важеше и за рапицата.“

„След голямото засушаване, последвано от голямо преовлажняване, ние трябваше да помогнем за усвояването на основния макроелемент в почвата – азота“, припомни един от кризисните моменти Петър Бонев. „Сигурният начин, по който можехме да стимулираме растенията да го направят, беше като им дадем продукти, които съдържат сяра. Това са нашите ВИТАЛоСол Gold, Лебозол – Сяра 800 СК, и МагС. С тях помогнахме на посевите да започнат да усвояват активно внесените в почвата с основното торене хранителни вещества. Така въздействахме за по-нататъшното поддържане на флаговия лист и изобщо на цялата култура, и засилихме процеса на фотосинтеза.“

„Тук е моментът да спомена за новия ни продукт НитроМикс“, продължи агрономът. „Той е уникален сам по себе си не по съдържание, а по форма на елементите в него. НитроМикс съдържа мед, манган и цинк, но особеното е, че те са в нитратна форма. Много малко фирми, да не кажа, че не познавам нито една, могат да си позволят да имат тези елементи в нитратна форма. Но благодарение на нашата лаборатория в Германия и на формулировката, която специалистите ни направиха, този продукт е мек и внимателен към растението. Не предизвиква пригори и други отрицателни ефекти върху културите. Хубавото е, че когато елементите са в нитратна форма, те се усвояват изключително бързо – от няколко часа до 24 часа дори при по-ниски температури.“

„Много е важно

 да подхраним с листни торове растенията във фазата, когато залагат добива.

Това винаги е началната фаза. Някои земеделци считат, че тогава все още няма достатъчно листна маса и не е необходимо да внасят каквото и да е. Точно обратното е. За пшеницата например моментът за формиране на добива е по време на братене. Започне ли начало на вретенене, вече е късно, защото пшеницата се е самопрограмирала колко ще е пълен класът. При рапицата е добре да бъде подхранена до фаза розетка, защото след като стрелкува, добивът вече е определен. В по-късни етапи бихме могли да повлияем по различен начин в зависимост от фазите, защото ние сме фирма, която се занимава вече повече от 35 години с листно хранене, с иновации в него и сме наясно кога от кой елемент растенията се нуждаят“, допълни Бонев.

Той посочи, че в България са зачестили случаите, в които се предлагат така наречените универсални листни торове. „Това е изключително несериозно“, реагира Петър Бонев. „Мога съвсем отговорно да кажа, че това е откровено подвеждане, защото растенията имат различни нужди от микро и макро елементи  през вегетацията си.“

Няма такова нещо като универсални листни торове!

Васил Йонков посъветва земеделците да добавят напролет, когато се третира срещу вредители, Аминозол, тъй като продуктът помага на посевите да преодолеят стреса от пестицидите. Принципно, той посочи, че препоръките, които агрономите на „Лебозол България“ отправят към земеделците, се базират на получената информация за основното торене, рН на почвата, климатичните условия на полето към момента, фазата на развитие, употребата на фунгициди, инсектициди или хербициди.

На въпроса дали има наблюдения с колко се увеличават добивите при използване на фирмени листни торове, Петър Бонев обясни, че основният добив се формира на базата на основното хранене. Ако фермерът е спестил от него, няма как да се постигне с листните торове извънредно увеличение на добива.

„Това, което мога да кажа със сигурност е, че

 всяко влизане с листен тор на Лебозол, повишава добива между 8 и 15%.

Не трябва да се икономисва от второ, а при необходимост и от трето влизане в посевите с листно подхранване във фаза флагов лист, ако говорим за пшеницата. Същото важи и при начало на цъфтеж при рапицата, защото това дава допълнителни от 8 до 12%, което не е малко. Колкото по-късно внасяме микроелементи, те толкова по-слабо влияят на добива и повече на качеството. Така че земеделци, които търсят качество, трябва да внасят микроелементи на по-късен етап. Така ще увеличат хлебопекарните качества при пшеницата, а при рапицата съдържанието на масло, олеинова киселина и т.н.“, изброи Бонев.

Агрономът за Североизточна България разказа, че му харесва при царевица да комбинира  монокомпонентни торове. Където има възможност, е добре подхранването да се извърши на два или три пъти, защото винаги е по-правилно елементите да се дават по-често на по-малки порции, отколкото наведнъж по-голяма. „При царевицата започваме с Аминозол заедно с хербицида, когато се третира срещу плевели. След това една комбинация от цинк и бор, или с продукта ТриМакс СК, която съдържа мед, манган и цинк, отново в комбинация с бор. На по-късен етап е възможно да приложим Нутриплант 36 отново с бор и цинк или чист продукт – това зависи от нуждите на съответния земеделец спрямо очакваните добиви“, уточни Петър Бонев.

Изборът на листни торове за слънчоглед е в зависимост от това използваният хибрид е  Clearfield, конвенционален или е от експрес технология. Когато е Clearfield, заедно с Пулсар агрономите на Лебозол препоръчват хербицидът да се смеси с Аминозол, за да се постигне антистрес ефект. Тогава е добре дозата да е 1 : 1. На по-късен етап е възможно да се внесе МагС или Микс за маслодайни.

Leave a Comment