Държавата поема за 3 месеца 60% от заплатите на служители пред съкращание

Българската банка за развитие ще получи 500 млн. лв., за да издава гаранции пред банки за закъсали предприятия и за да участва в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване

Владислав ГорановЗа да съхрани заетостта, държавата ще изплаща на юридическите лица 60% от заплатите на служители, изправени пред съкращения. Засега е предвидено тази подкрепа да се прилага в продължение на три месеца. Това съобщи финансовия министър Владислав Горанов след среща с работодателски организации и синдикати. Това ще стане възможно с промени в Кодекса за социално осигуряване. Работодателите ще могат да кандидатстват за предложената помощ във връзка щетите заради Covid-19 пред службите по заетостта. Работодателите ще трябва да допълнят трудовите възнаграждения до 100%.

Втората мярка е за подпомагане на финансово-кредитната система. Тя предвижда да се увеличи с 500 млн. лв. капиталът на Българската банка за развитие (ББР) . Банката ще може да издава портфейлни гаранции към търговските банки, за да може те да проявят повече гъвкавост към клиентите си, които са в затруднено положение. Освен това ББР ще може да участва временно с опции за обратно изкупуване в капитала на дружества, които изпитват необходимост от финансиране. Така ще може да се осигури безплатно финансиране на дружества в затруднение. Лихвата ще е нулева.

Двете мерки целят да помогнат на фирми в криза да запазят и бизнеса си, и служителите си.

Владислав Горанов подчерта, че не е проява на здрав разум да се очаква, че държавата може да замени реалния бизнес.

Leave a Comment