Допълнителните субсидии ще са само за зеленчуци – полски и оранжерийни – от всички видове

Какво по-точно обсъдиха днес в Министерския съвет фермерът Красимир Кумчев, министър Танева и премиерът Борисов

Красимир КумчевЗемеделският министър Десислава Танева съобщи днес на пресконференция в Министерския съвет за допълнителна помощ към земеделците, която ще бъде изплатена на база реализиран доход. Това ще стане чрез средства по хоризонталната програма Ковид-19, която се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия. Предложението за този начин на разпределяне на допълнителното подпомагане бе на пловдивския фермер Красимир Кумчев, който днес се срещна с премиера Бойко Борисов, земеделския министър Десислава Танева и вицепремиера Красимир Каракачанов – инициаторът на разговора на високо ниво.

Агро Пловдив се свърза Красимир Кумчев и ето какви подробности от разговора днес разкри той.

Допълнителното подпомагане ще е единствено за зеленчукопроизводителите, който отглеждат полски и оранжерийни култури. Субсидиите ще са за всички видове зеленчуци, дори и за тези, които не участват в обвързаното подпомагане. Това е предложил Кумчев и не е срещнал опозиция.

Размерът на субсидията ще зависи от размера на получения доход от продажба на реколтата. Така ще бъдат спрени безочетните продажби, както и тези на занижени цени. Пловдивският фермер е разяснил, че тъй като обвързаната подкрепа за зеленчуци се изплаща на база минимални добиви, често земеделците фактурират продукцията си на многократно по-ниски от реалните цени, за да намалят данъците от приходите (доходите).

Красимир Кумчев е предложил

подкрепата да се изплати на два пъти.

До края на юни зеленчукопроизводителите трябва да представят фактури за продадената до момента продукция и в началото на юли да получат първата част от помощта. Средствата ще им помогнат да доотгледат заложената реколта и да засадят по-късни култури като зеле, броколи и други. Следващият период на отчитане на фактурите трябва да е през декември, а през януари 2021 г. производителите да получат втората част от финансова подкрепа.

Пловдивският фермер е предложил възможно най-скоро министерството да оповести бюджета на това допълнително подпомагане, за да могат зеленчукопроизводителите да бъдат стимулирани. По негови сметки годишното производство на зеленчуци в страната е за около 500 млн. лв.

Ако бюджетът на помощта е 150 млн. лв.,

това означава, че зеленчукопроизводителите ще получат субсидия в размер на 30% от постигнатия оборот. Неслучайно Красимир Кумчев е посочил сумата от 150 млн. лв. Наскоро Гърция обяви, че ще подпомогне земеделците си със 150 млн. евро.

„Тези, които искат да се възползват от това допълнително подпомагане, трябва бързо да си направят сметка за площите и културите и също така да заложат разсади.

Няма време за губене,

защото докато семената станат разсади, минават 30-40 дни, след което те се засаждат на полето“, поясни фермерът-агроном.

„Ако тази идея се приложи, гарантирам, че няма да има производител, който да продава на търговците продукцията си без фактури“, каза Кумчев. Тази мярка ще доведе до високо изсветляване на сектора, който според икономисти в голямата си част е в „сивия бизнес“. Така земеделците ще допринесат и за пълненето на хазната, а

прекупвачите ще се лишат от незаслужени доходи.

Срещата е продължила час и двадесет минути. Красимир Кумчев е обяснил на премиера, че предлага производителите на зеленчуци да получат подпомагане, не защото животновъдите и стопаните на трайни насаждения нямат нужда от подобни мерки, а защото единствено при този сектор резултатът може да бъде видян в рамките на годината. Зеленчуците са едногодишни култури, а инвестициите в тях се отплащат най-бързо. Освен това секторът е доста слаб и доказателство за това са вносните зелен лук и репички, които могат да се видят на пазара. Той е посочил, че

предложението му не крие лични мотиви,

защото неговото стопанство в голямата си част е ориентирано към производството на череши, сливи и ябълки.

„От 38 години съм на браздата, бях председател на ТКЗС, което отглеждаше най-голямата ябълкова градина в страната – върху 14 хил. дка в с. Рогош, Пловдивско“. Така Кумчев се е представил на срещата, а премиерът веднага се е сетил, че е бил на бригада в същата градина.

„Доволен съм!“, сподели той и добави, че сега топката е в полето на земеделското министерство.

 

 

 

1 Comment

  1. На пръв поглед всичко е ок ! Ноооооо
    1.Времето за увеличаване на декарите е безвъзвратно отминало–30.04 2020 г.Разсадите се залагат в началото на март!
    2.Как може някой да те стимулира да излезеш от сивата икономика,ако не знаеш,колко точно ще получиш в бонус,затова че си изряден с фиска??
    Възможно е пак да се окаже че е много по–изгодно да си останеш в сивата икономика.
    3.Идеята за помощи според дохода сме я развили в специално писмо до Министърката още преди 3 м. Подкрепяме иеята !

Leave a Comment