Байер ще плати почти $ 11 млрд. на ищци от САЩ, пострадали от Раундъп

БайерНемската химическа компания Байер ще плати до 10,9 млрд. долара за уреждане на съдебни претенции в САЩ на пострадали от употребата на хербицида Раундъп (Roundup).

Продуктът на базата на глифозат е атакуван с около 125 000 съдебни дела заради предполагаемите му канцерогенни ефекти.

Базираната в Ню Йорк адвокатска кантора Weitz & Luxenberg казва, че е постигнала споразумения от името на почти 100 000 души.

Байер отрича всякакво нарушение, но каза, че изплащането ще приключи с „несигурност“, съобщи Би Би Си, като се позова на съобщение на компанията, базирана в Леверкузен, Германия.

Първоначално Раундъп беше лансиран от американската фирма Монсанто, която беше купена от Байер през 2018 година. В продължение на четири десетилетия хербицидът бе изключително популярен и използван.

Като част от споразумението, Байер ще плати 9,6 милиарда долара за решаване на непогасени вземания и ще задели още 1,25 милиарда долара, за да се справи с всякакви бъдещи претенции, се казва в съобщението на фирмата.

„Изминахме дълъг път, но сме много доволни, че постигнахме справедливост за десетките хиляди хора, които не по своя вина страдат от неходжкинов лимфом след употреба на продукт, за който Монсанто ги уверяваше, че е безопасен „, се казва в изявление на адвокатската кантора.

Тази година ще бъдат освободени до 5 млрд. долара от договореното изплащане, като през 2021 г. ще бъдат изплатени още 5 млрд. долара. Байер заявява, че все още не е постигнато споразумение за около 25% от неизплатените вземания.

„На първо място най-важното е, че уреждането на проблема с Раундъп е правилно действие в точния момент, за да може Байер да приключи дългия период на несигурност“, пише Вернер Бауман, изпълнителен директор на Байер.

Той повтаря мнението на компанията, че според учените „Раундъп не причинява рак и следователно продуктът не е отговорен за болестите, за които се твърди в този съдебен спор“.

Германският химически гигант купи Монсанто за 63 млрд. долара преди две години и веднага се изправи срещу легални битки срещу хербицида.

През август 2018 г. съдът в Калифорния издаде първото решение, свързващо Раундъп с рака, като присъди на ищците значителна компенсация, припомня Би Би Си.

В съдебните си дела потребителите обвиняват Раундъп и неговия активен компонент глифозат за неходжкиновия лимфом и други видове рак.

Глифозатът е активна съставка на много средства за борба с плевелите, въпреки че науката все още не е категорична за неговата безопасност. Някои страни са забранили хербицидите, които съдържат глифозат, докато други продължават да ги използват.

Байер отрича глифозата да е канцероген, позиция, подкрепена от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

В допълнение към обезщетението, Байер ще плати и около 820 млн. долара за уреждане на случаи, свързани с замърсяването на водата от използването на вече забраненото токсично химично съединение полихлориран бифенил (PCB).

Байер ще плати още 400 млн. долара, за да уреди твърдения, че негов хербицид на базата на дикамба е причинил щети на посевите. Дикамба също вече е забранен в Америка.

Leave a Comment