Наполовина намаляване на пестицидите иска ЕС заради високата смъртност на пчелите

За да защити пчелите, Комисията е заявила, че иска да се намали употребата на химически пестициди с 50% и и употребата на торове с 20%. до 2030 г.

ЕС иска напаловина намаляване на пестицидите заради смъртността по пчелите

ЕС иска напаловина намаляване на пестицидите заради смъртността по пчелите

Европейските мерки, предприети за защита на пчелите и пеперудите и предотвратяване на намаляването им в целия блок, са до голяма степен неефективни,

заявиха одиторите в Брюксел през изминалата седмица, съобщават от Ройтерс.

Европейската сметна палата разгледа ефективността на рамката от мерки на Европейската комисия, насочена към опазване на видовете,

включително оси и бръмбари – кат инициативи за биологично разнообразие до 2020 г.

Подобни политики всъщност не помагат за защитата на опрашителите, смятат одиторите

Пчеларите в Западна Европа отчитат увеличение в броя на загубите на пчели и колонии през последните 15 години, съобщава Европейският орган за безопасност на храните.

Европейските депутати също така заявяват, че тази тенденция застрашава 76% от производството на храни в Европа, което зависи от опрашването – един от най-повредените елементи в екосистемите в целия ЕС, според собствения преглед на Комисията.

Одиторите смятат, че правилата на ЕС относно пестицидите са основна причина за загубите на диви опрашители

В момента действащото законодателство включва „оценки на риска, основани на насоки, които са остарели и не са добре приведени в съответствие със законовите изисквания и най-новите научни познания“, коментират още те.

Държавите-членки обаче продължават да използват законно пестициди в рамките на ЕС, за които се смята, че са отговорни за големи загуби на пчели, допълват те.

Между 2013 и 2019 г. са предоставени 206 спешни разрешения за използването на три неоникотиноидни инсектициди, въпреки че тяхното приложение е ограничено от 2013 г.

и регулаторите на ЕС са забранили използването им на открито през 2018 г., което означава, че те могат да се използват само в затворени оранжерии

Leave a Comment