Ново в Наредба 3: Документи за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци се подават декември

Само производителите на картофи, кромид и чесън заявяват подпомагане през януари 2021 г.
Биологичните стопани трябва да са вписани в регистъра, за да получат директни плащания

доматБиологичните производители, включително и тези в преход, трябва да са вписани в електронния регистър към МЗХГ, за да получат директни плащания. Това е една от промените в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Измененията и допълненията в наредбата са обнародвани в днешния 77-ми брой на „Държавен вестник“ от 1 септември 2020 г.

Изискването важи както за биоживотновъди, така и за производители на зеленчуци и плодове.

В Преходните и заключителни разпоредби е записано, че за кампания 2020 г. кандидатите за подпомагане представят документите в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ в периода от 1 до 31 декември 2020 г. Изключението от този срок е за производителите на картофи, кромид и чесън, които предоставят документи на фонда в периода от 1 до 31 януари на годината, следваща годината на подаване на заявлението. Техните документи следва да бъдат издадени в периода от 1 февруари до 31 декември 2020 г.

В Наредба № 2 от 2020 г. за прилагане на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР в чл. 10, т. 1, буква „а“ след думите „от същата наредба“ се поставя точка и запетая и се добавя „в случай че на земеделския стопанин са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., Министерството на земеделието, храните и горите предоставя на ДФ „Земеделие“ информацията и проверката за допустимите площи през 2020 г. се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение № 1“.

Наредбата влиза в сила от днес.

Leave a Comment