С промени в Наредба №3 отчитането на документи за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци ще е до 31 декември

Животновъдите могат да заявяват за подпомагане животни, които са навършили минимална възраст

дръвче с прасковиПромени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания въвеждат нормативно нов срок за отчитане на документи за получаване на обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Досега той бе 31 януари и касаеше предходната година, вече ще е 31 декември. Новият срок бе въведен още миналата година, но сега е утвърден и с обнародваните днес в „Държавен вестник“, бр. 11, изменения.

За бенефициентите по обвързаната схема за картофи, лук и чесън, ще се отчитат приходни документи за периода 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година.

Българската агенция по безопасност на храните ще предоставя на ДФЗ – РА един месец по-рано или в срок до 3о ноември в годината на кандидатстване актуална извадка от списъка с кандидати, които имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните.

Друга промяна е изискването за стопаните на животни, за които се получава обвързана подкрепа, да заявяват за подпомагане животни, са навършили необходимата минимална възраст към последния ден за подаване на заявления за подпомагане.

Според нова алинея 3, която се създава в чл. 42 „Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, използва информацията за площите за биологично земеделие и в преход към биологично земеделие, вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз на името на кандидата по схемата, като извършва служебна проверка.“

В Заключителна разпоредба към промените в Наредба 3 се извършват и редица изменения на Наредба 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.

С поправките се въвежда Системата за електронни услуги, която функционира от две години.

Дава се възможност на наследници на кандидат за подпомагане да уведомява Разплащателна агенция до 15 дни след възникване на форсмажорни обстоятелства.

Leave a Comment