За 200 години цъфтежът за прочутите японски вишни се премести от 15 април към 26 март

цъфнали вишни в ЯпонияСезонът на вишневия цвят, традиционният пролетен знак на Япония, е достигнал своя връх на най-ранната дата, откакто започват записите преди 1200 години, показват изследвания.

Цъфтежът на сакура (вишни – на японски) през 2021 г. достигна своя пик в град Киото на 26 март според данни, събрани от университета в Осака и цитирани от Би Би Си.

Предишните сигурни данни са от 1800-та година и сочат средата на април като обичайния момент на масовия цъфтеж.

Все по-ранните цъфтежи през последните десетилетия вероятно са в резултат на изменението на климата, казват учените.

Записите от Киото датират от 812 г. сл. Хр. в императорски съдебни документи и дневници.

Предишният рекорд там е бил поставен през 1409 г., когато на 27 март отворените цветове на сакура достигнаха своя връх.

Цъфтежът на вишните продължава само няколко дни, но външният им вид е изключително важен както в икономическо, така и в културно отношение. Приятели и семейство се събират, а Instagram е зареден със снимки. Това е пролетният фестивал на Япония.

Наборът от данни за сезона на вишневия цвят в Япония е особено ценен, тъй като се връща доста назад.

„В Киото записите за времето на честванията на фестивалите на вишневия цвят, които датират от 9-ти век, реконструират миналия климат и демонстрират местното повишаване на температурата, свързано с глобалното затопляне и урбанизацията“, се казва в по-ранен доклад, публикуван в научното списание Biological Conservation.

Ясуюки Аоно, изследовател от университета в префектура Осака, е проследил данните до 812 г.

„Търсих и събрах фенологичните данни за пълната дата на цъфтежа на вишневото дърво (Prunus jamasakura) от много дневници и хроники, написани от императори, аристократи, управители и монаси в Киото“, пише той.

Тази година сезонът започна в Хирошима на 11 март , осем дни по-рано от предишния рекорд, който беше поставен през 2004 г., според Japan Forward.

Leave a Comment