Пловдив има 6 неприлични богаташи, сред които дядо Николай

Анонимен пловдивчанин представил копие на „Досие 0071“ за бизнес пътя на Георги Гергов
Христо Марков, пресконференция

Христо Марков и още 4-ма от протестиращите обявха, че 16 450 души са поискали оставките на Орешарски и Каймаканов

„В палатковия лагер пред областната управа на Пловдив висят шест имена на хора, които дразнят гражданите. И както се досещате, начело на списъка е Георги Тодоров Гергов. А другите са Вълчо (Ветко) Арабаджиев, Иван Чомаков (бивш кмет от СДС), Мария Капон, дядо Николай и архонта Петър Манджуков“. Това разказа на пресконференция днес като представител на протестиращите бившият депутат Христо Марков. По-късно той уточни пред АгроПловдив, че владиката Николай е включен в краткия, и затова изразителен списък заради пищния си начин на живот, който е неприличен на фона с този на обикновените миряни.

Христо Марков обясни, че пловдивчани крият много важни и тайни документи, които сега, на този протест, започнали да се изнасят от личните архиви. „Нямате си представа какви невероятни листвоте се носят, какви съкровища има в хората“, възкликна Марков. При палатковия лагер се събирали възрастни пловдивчани, които споделяли дълго крити тайни.

Един човек, чието име не бе споменато, показал копие на „Досие 0071“ на Центъра за стратегически анализи. Досието било на Георги Гергов и в него бил описан бизнес пътят му. Биографията на Гергов била развита по американска методика и най-вероятно с помощта на американски експерти.

Покрай досието, Христо Марков разказа как Георги Гергов е получил от Агенцията за чуждестранна помощ през 1992 г. над 33 милиона лева, 10 милиона от които за закупуване на американска царевица. По това време агенцията се ръководела от Петко Симеонов, а съгласие за този кредит дали още тогавашният премиер Любен Беров, кметът на София Александър Янчулев и Георги Танев – земеделски министър. Срещу отпускането на огромната за онези години сума били Христо Марков и Велислава Гюрова.

„Гергов е уникален артист“, припомни си тогавашните сцени бившият депутат. „Каза, че прасетата умирали, че Пловдив няма да има храна, ако не го кредитираме. Обеща, че ще върне всички пари. Но нищо не върна, нито лев“, твърди Христо Марков. Той заяви, че разполага с ревизионен акт от 1993 г., с който може да докаже думите си. „Само аз и още един човек имаме копия от акта“, уточни той. И допълни, че когато Емилия Масларова била председател на Агенцията за чуждестранна помощ, архивът бил унищожен.

Друг представител на протестиращите – Албена Хинкова, разказа, че до момента са събрани 16 450 подписа от Пловдив с искане оставките на правителството на Пламен Орешарски и на областния управител Венцислав Каймаканов. Бе съобщено допълнително, че от родното село на Каймаканов – Цалапица, са се подписали 388 човека, а от „червената“ община Брезово – 68 души. Подписката ще бъде внесена в представителството на Европейската комисия в София. Оттам исканите оставки трябва да се разгледат от Комисията по местно управление и регионална власт в Европейския парламент.

Христо Марков подчерта, че Пловдив е с ясна и активна гражданска позиция, нищо че гражданите не протестират толкова активно както в столицата. „Пловдив винаги е бил интелигентен, по-инертен и лежерен град, но по-ефективен от София“, подчерта ексдепутатът. Присъстващите граждани от протеста, общо 5-ма, заявиха, че през всичките 27 дни на недоволство не е бил допуснат и един партиен символ. Те казаха още, че нямат никакви амбиции за участие в каквато и да е власт.  И обявиха, че протестите ще продължат на всяка цена.

1 Comment

  1. аерос каза:

    Кой допусна този долен льжец да се прави на протестиращ гражданин.Този опорочи протеста с мерзкото си сьщество.Алкохолизиран престьпник не може да дава морални оценки от името на интелигентен град като Пловдив.Това е срам

Leave a Comment