Медоносните пчели не са звездите на шоуто „опрашване на растенията“

пчелин, рамки„Спасете пчелите!“ – тези призиви за действие обикновено идват с цитат, приписван на Алберт Айнщайн: „Ако пчелата изчезне от лицето на Земята, на хората ще останат само четири години живот“.

Проблемът е, че няма доказателства, че Айнщайн някога е казвал това. И това твърдение също просто не е вярно. Ако всички пчели умрат утре, пак ще можем да отглеждаме храна – просто може би не от вида, който бихме искали, пише Аманда Кулсън-Драснер в „Дойче веле“.

Защо така?

Това се свежда до начина, по който различните растения се опрашват. Опрашваните от вятъра култури като пшеница, ориз и царевица ще продължат да процъфтяват, докато ще трябва да се сбогуваме с цъфтящите култури, които включват повечето плодове и зеленчуци.

Това е така, защото животните, не само пчелите, но и мухите, прилепите, птиците, бръмбарите и други, участват в опрашването на 90% от цъфтящите растения в света.

И ето, идва медоносната пчела, нали?

Е … медоносните пчели, разбира се, опрашват цветя. Но те не са звездите на шоуто.

„Общата публика обърква пчелите с медоносните пчели“, казва Изабел Дажоз, изследовател по екология на опрашване и професор в университета Сорбона в Париж. „Същата ситуация би била, ако например когато говорете за птици, хората си мислят, че говорите за пилета, или когато говорите за бозайници, си представят само овце.“

Има около 20 000 различни вида пчели. Да, добре сте прочели. Повечето са диви, самотни и силно ориентирани към определени растения, което ги прави много по-добри при опрашване. Дивите пчели например извършват опрашване с бръмчене – докато се хващат за цветето, както се досещате, бръмчат силно, за да пуснат прашеца, нещо, което медоносните пчели не могат да направят. И не само пчелите са толкова добри в работата си.

Въпреки че не можем да измерим точно стойността на опрашването от диви пчели, посевите по света биха пострадали без него. Добивът в Съединените щати вече е по-нисък поради намаляването на дивите пчели и скорошно проучване установи, че в световен мащаб вече сме загубили една четвърт от видовете диви пчели. Това също има големи последици за живота.

„Много животни зависят от разнообразни растителни съобщества за тяхната храна, за тяхното местообитание. Например много птици, много малки бозайници ядат плодовете или семената на растенията“, каза Даджоз. Не може да се каже колко опустошителна е загубата на диви пчели както за нашата продоволствена сигурност, така и за стабилността на екосистемите.

Пчелите в беда ли са?

Медоносните пчелни колонии определено претърпяват загуби поради климатичните промени и интензивното земеделие, но идеята, че те отмират, е само частично правилна, според немската асоциация на пчеларите DIB. Тъй като те се управляват от хора и получават ветеринарни грижи, тяхното бъдеще е  сравнително сигурно.

Спасявали ли сме грешните пчели през цялото време?

Да, и трябва да спрем да обсебваме медоносните пчели и да насочим вниманието си към дивите. Няма нужда да ставате пчелари в задния двор, за да спасите пчелите. Всъщност това влошава ситуацията!

А?

Пчеларството е изключително сложно. Ако трябваше да създадете кошер с пчели, където преди това нямаше такъв, това всъщност може да застраши дивите пчели. По принцип оставете пчеларството на пчеларите.

Какво мога да направя, ако искам да помогна?

Дивите пчели и медоносните пчели обичат разнообразните местообитания на местните растения, така че засаждането им в задния двор или дори на балкон помага да се поддържат всички пчели. Колкото по-голямо е разнообразието от растения, толкова по-различни видове диви пчели ще могат да намерят храна.

Друг вариант е да им помогнете да намерят място за гнездене. Те обичат да правят домове в мъртви трупи, както и на открита, слънчева земя. Поддържаната трева е най-лошото място за всички пчели. И вместо това изберете биологични продукти, за да подпомогнете регенеративното земеделие.

Leave a Comment