Асоциацията на оранжериите: Министър Бозуков компрометира бранша!

Нима трябва да останем в 20 век и да продължим да спорим трябва ли да отглеждаме върху хидропоника зеленчуци?

оранжерии ГрийнсБългарската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изрази тревога от изявление на служебния земеделски министър Христо Бозуков, направено в телевизионно интервю на 4 юни.

Пред бТВ министър Бозуков „разкри“, че само един от 6-те големи оранжерийни производители в страната отглежда продукцията си върху почва. Останалите оранжерийци извършвали производство върху хидропонна система и „в изкуствена среда с подготвени химически разтвори за подхранване на растенията.“ Оттам, според него, идва и разликата във вкуса на самите растения.

„Разликата веднага се схваща, ако опитате зеленчук, отгледан на хидропоника и зеленчук, отгледан в почва“, убедено уточни проф. Бозуков. По думите му изкуствената среда може да бъде перлит, стиропор, вата или слама. Хранителните разтвори се правят и подават от компютър. „Така че и вкусът е малко по-неестествен“, каза министърът.

БАПОП подготви и изпрати право на отговор по повод интервюто до медията, който получихме и в Агро Пловдив (виж текста по-долу).

Изявлението на министъра ни напомни за едни по-стари времена от 70-те и 80-те години на миналия век, когато България въвежда хидропонното отглеждане на зеленчуци в оранжерии. Тогава се е провел и може би първият спор доколко се различава вкусът на доматите, израсли върху перлит и на доматите с корени в почвата. За него ни разказа тази година доайенът на хидропониката проф. Христо Симидчиев и автор на настолното четиво на оранжерийците „За хидропониката от А до Я“.

По онова време преди 40-50 години най-високопоставеният в правителството кадър на БКП, отговорен за селското стопанство, също яростно отхвърлил хидропонния метод, твърдейки, че той създава безвкусни „пластмасови“ плодове, припомни си проф. Симидчиев.

Професорът накарал една от служителките да направи две доматени салати – едната с плодове върху хидропоника, другата с домати, израснали в почвата. Партиецът бил помолен да ги дегустира и да определи кои домати са „истински“. След като хапнал, партийният кадър посочил без колебание салата с хидропонните домати като оригиналната и по-вкусната. Сконфузил се, като разбрал истината. И така спорът приключил, за да бъде повдигнат отново в наши дни не от кой да е, а от министъра на земеделието.

Впрочем в Холандия, която е сред най-големите производители на зеленчуци не само в Европа, а и в света, оранжериите работят предимно с хидропоника.

„Изкуствените разтвори“, с които се хранят растенията, са едно към едно като хранителната среда, която най-добрата почва може да осигури. Предимството е, че субстратът изключва възможността вредни почвени патогени да увредят растенията. Недостигът в почвите на полезни за растежа и плододаването химични елементи и съединения, се компенсира от подготвения от компютъра хранителен разтвор. Някои от големите, а и по-малките оранжерийни производители дори не прилагат химическа растителна защита, а използват биологична такава. При оранжерийното производство на хидропоника не може да има пренаторяване и нитратни зеленчуци – нещо, което се среща при полското производство.

вертикална оранжерияНещо повече! Светът вече създава вертикални оранжерии, естествено – на хидропоника!, а наскоро една от американските компании – Bowery Farming, пусна акции за 300 милиона долара на фондовата борса, и те бяха изкупени веднага от инвеститори, които очакват ценните книжа да поскъпнат.

Хиляди декари с вертикални оранжерии с хидропонни системи вече са изградени в САЩ!

Министър Бозуков обаче оспорва качеството на зеленчуците върху хидропоника у нас, дори смята да се въведе изискването върху етикетите да се отбелязва кои зеленчуци са отгледани върху почва и кои са върху вата.

Това е като да поискаш върху млякото да пише то от кои крави е издоено – дали от такива, които се отглеждат на пасища или от други, които не излизат от обора и получават хранителен микс в хранилките си.

Нима трябва да останем в спора от 20-ти век и да отричаме новите технологии, които всъщност вече са стари за света, каквато е хидропонната система?

А ето и отговора на БАПОП

 Право на отговор

УВАЖАЕМА Г-ЖО РИЗОВА

По повод Вашето предаване на тема „Земеделието – наследство, рокадите и мерките“, излъчено на 04.06.2021 г. с участието на Министъра на Земеделието, храните и горите проф. Бозуков, бихме искали право на отговор.

Оранжерийното отглеждане на зеленчуци чрез хидропоника беше представено по начин, който компрометира производители от бранша в България.

Изключително разтревожени сме от факта, че българският Министър на Земеделието, храните и горите обясни, че зеленчуците се отглеждат в перлит, слама или друго и затова били с променени вкусови качества, но още по-разтревожени сме от изявлението, че се поливат и хранят с химикали!?

Предполагаме, че проф. Бозуков е бил подведен…

Нека уточним, че сламата не е субстрат в хидропониката, а се използва като био тор върху почва при оранжерийно отглеждане на краставици през зимата повече от 50 години.

Безпочвеното отглеждане на растения, известно под името „хидропоника“, е една от насоките за развитие на оранжерийното производство в световен мащаб.

При този метод растенията са изолирани от почвата и получават необходимите за растежа си елементи от балансиран хранителен разтвор при строго контролирани условия, които позволяват целогодишно отглеждан на културите. Във водещи страни като Холандия вече десетилетия не се практикува отглеждане върху почва.

Учените и производителите по цял свят са единодушни, че този метод на отглеждане на растенията е един от пътищата за изхранване на нарастващото население.

Хидропониката е мащабна алтернатива на традиционните технологии и е ценен метод за отглеждане на пресни зеленчуци без разлика във вкуса, за която спомена проф. Бозуков.

С уважение: Теодора Кръстева Изпълнителен директор БАПОП

2 Comments

  1. Петя Маркова каза:

    проф. Христо Симидчиев разказва измислици,според мен.Как ще докаже,че е имало такова събитие с двете чинии със салата от домати.И той като ББ си измисля героично минало.Безвкусни , пластмасови ,без мирис и химия са хидрофорните му домати. Да,доматите не боледуват от болести по доматите,благодарение на 9 месеца ударно отглеждане с химия,но после хората боледуват от болести от химическите домати/краставици,чушки,тиквички,яйца,пилешко,свинско,телешко,пшеница и прочее ГМО отглеждани храни.

  2. Стефан Попов каза:

    Смешници! Браво на министъра! Хората имат право на информира избор! Значи може да има етикети с „яйца от клетъчно отглеждани кокошки“ „яйца от подово отглеждани кокошки“ и „яйца от щастливи кокошки“, а не може да има етикети с „почвено отгледани краставици или домати“?! Наглеци! За печалба са готови майките си да продадат“, а за субсидии и себе си, но са „чувствителни“ на тема начин на производство?

Leave a Comment