След успешно първо издание през 2020 година, Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ отново гостува на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив днес, 10 юни, точно на Спасовден. Днес в университета се провеждат още Ден на отворените врати и празник на хляба.
И понеже Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите, в кадедрата „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ на Университета ще има специално събитие за хляба. Под ръководството на преподавателите си студентите ще подготвят разнообразни и здравословни хлебни и сладкарски изделия за професионалния им празник – Спасовден. Ще могат да се дегустират и купуват.
Демонстрации ще прави и прочутият пловдивски хлебар Георги Лефтеров.
Фермерският фестивал също ще изненада с хляб с квас и със сладки, за които в София на Фестивала се вият опашки.
Посетителите ще имат възможност да си купите най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, био вино, сладка, сиропи, преси плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя, натурална козметика, сувенири от дърво… И разбира се, хляб с квас и други продукти! Ето пълен списък!
Фермерският фестивал ще тръгне от 10:30 часа.
Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.
Традиционно Фестивалът „Произведено във фермата“ се организира пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.