Наточиха ножове срещу испански министър, който препоръча консумацията на по-малко месо

Пържолата е непобедима, отсече премиерът Педро Санчес

свинско месоТази седмица министърът на потребителските въпроси Алберто Гарзон стартира кампания за насърчаване на испанците да ядат по-малко месо.

„Яденето на прекалено много месо е вредно за нашето здраве и за планетата“, каза г-н Гарзон във видеоклип в Twitter, цитиран от Би Би Си.

Но за някои министри от кабинета молбата му за умереност беше трудна за преглъщане.

„Струва ми се, че кампанията е жалка“, каза министърът на земеделието Луис Планас в интервю за местна радиостанция.

Планас заяви, че кампанията „По-малко месо, повече живот“ е „несправедлива“ за испанската месна индустрия, която има основен принос в икономиката на страната.

Тези възгледи бяха отразени в отворено писмо до Гарзон, написано от шест асоциации за производство на месо.

Асоциациите обвиниха министъра на потреблението в клевета срещу сектор, който осигурява 2,5 милиона работни места и износ на стойност почти 9 милиарда евро в Испания.

Тази критика повиши залога на Гарзон, който излезе по държавната телевизия, за да защити кампанията си и да изясни посланието си.

Идеята, каза той, беше да не се спира напълно яденето на месо. По-скоро той призова хората да следват указанията на испанския регулатор на храните, който препоръчва да се ядат между 200 и 500 грама месо на седмица.

В момента средният испанец яде повече от 1 кг, каза той.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че много национални здравни власти съветват хората да ограничат приема на преработено месо и червено месо, които са свързани с повишен риск от смърт от сърдечни заболявания, диабет и други заболявания.

Емисиите, произведени от месната промишленост, също са свързани с изменението на климата.

Но месото остава хранителен продукт за много хора по света по културни, икономически и лични причини.

На въпроса за дебата по време на дипломатическо пътуване до Литва в четвъртък, испанският премиер Педро Санчес изглежда застана на страната на месоядните.

За него пържолите са „непобедими“, каза той на пресконференция .

Враждата разкри политическите различия между партиите в управляващата коалиция в Испания.

Земеделският министър Планас принадлежи към Социалистическата партия на Санчес, която има силна подкрепа в някои селски райони и сред традиционните избиратели от работническата класа. Гарзон пък е от лявата партия Унидас Подемос, която зависи от по-младите и градски прогресивни избиратели.

Да се ​​говее или да не се говее също е спорен въпрос в съседна Франция, където правителството разкритикува кмета на Лион за премахване на месо от училищни вечери.

Leave a Comment