Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!

Големият въпрос е кой е забранил на градушкарите да стрелят в продължение на близо час, когато ледените късове са съсипвали реколтите, чупили са стъклата на 60 дка оранжерия и са бутали полиетиленови палатки
Градоносен облак и заповед за нестрелба на ракети нанесе щети за милиони на фермери от Ръжево Конаре до Белозем
Възможно ли е българо-американското военно учение „Тракийско лято 2021“ да е спряло обстрела на градоносното бедствие?

Градушка с големина от орех до юмрук нанесе щети за много милиони лева на земеделски производители в обширния район от Ръжево Конаре (община Марица) до Белозем и Шишманци (община Раковски) през Трилистник снощи.

Градушката, заедно със силен вятър, е започнала малко след 19 часа в събота, 28 август, и е продължила около 30-40 минути. След това дъждът не е спрял и при ракетната площадка на юг от селото са измерили количеството му на почти 50 литра.

градушка оранжерия Ръжево Конаре

60-декара оранжерия на Йордан Величков, която е близо до Ръжево Конаре, е с напълно изпочупени стъкла. Според Владимир Величков пораженията са за около 1 милион лева, колкото ще струва възстановяването на стъклата плюс загубата на приходи от унищожените в оранжерията краставици. Тук добивите от декар краставици са 50 тона.

Въпреки че двата оранжерийни блока с по 30 дка са застраховани като съоръжения, Величков не очаква да получи подходящо обезщетение от застрахователя. Причината е, че след опустушителната градушка през 2017 г. в град Левски, когато застрахователят е изплатил 8-цифрена сума за смачканата оранжерия в района, е въведено всеобщото правило в бранша да не се сключват договори с оранжерийни производители за голяма сума, за да не се изплащат обезщетения в подобни размери.

градушка Ръжево Конаре

Производителите на пипери, патладжани, малини, ягоди, на марули в полиетиленови оранжерии, и други зеленчуци и плодове в селата Ръжево Конаре, Главатарци, Бегово, Трилистник, Шишманци, Белозем и други, са съкрушени. „По-добре да ни опрат пистолет до челото, ако държавата няма да ни помогне“, каза Панчо Груев, който отглежда 300 декара зеленчуци. В землището на селото зеленчуците и плодовете на открито заемат около 5-6 хиляди декара. Над 1000 човека са наетите от фермерите работници.

„Едва 10% от пипера сме обрали. Сега всичко е леж. Не можем да издържим на този удар и сигурно трябва да продадем къщата“, обезсърчен каза Груев.

„През юни имахме през ден проливни дъждове, които давеха зеленчуците – едва оживяхме. Но снощната градушка ни довърши. След нея нищо не остана“, разказаха производителите. Те не си спомнят подобна градушка в живота си.

Фермерите от Ръжево Конаре са потресени и ядосани

Фермерите от Ръжево Конаре са потресени и ядосани

Красимир Кумчев, чието стопанство е в село Трилистник, изчисли загубите си на около 500 хил. лв. Унищожени са ябълки, сливи, салати. „Разходите за декар зеленчуци са 2000 лева, а за декар овощни – между 1000 и 1500 лева. Отделно от това са загубените приходи от реколтите“, поясни той. Въпреки че градините на Кумчев са застраховани, той не очаква обезщетението да покрие погубената продукция.

Големият въпрос

какво точно се е случило с противоградовата защита,

засега няма категоричен отговор.

Ясно е, че 28-те ракетни площадки към полигона в с. Голям Чардак са били под забрана за стрелба.

От малкия екран са изписвани последователно заповедите "Зареди" и "Разреди"

От малкия екран са изписвани последователно заповедите „Зареди“ и „Разреди“

„Знаехме че идват градоносни облаци. Имахме команда „Зареди“. Но веднага след това последва команда „Разреди“ и свалихме ракетите. После пак „Зареди“ и пак „Разреди““, разказа пред Агро Пловдив ракетчикът на площадката до Ръжево Конаре. Той отказа са си каже името.

„Това, което ни постигна, го дължим на натовското българо-американско учение  „Тракийско лято 2021“, сигурен е Владимир Величков.

Ракетната остановка е останала незаредена в минутите на градушка

Ракетната остановка е останала незаредена в минутите на градушка

Справката от Министерството на отбраната показва, че учението е започнало на 23 август и ще продължи до 4 септември.

„Някой реши, че провеждането на военното учение е по-важно от труда, поминъка и бизнеса на земеделците в района. Някой даде предимство на американските транспортни самолети пред загубите за милиони лева на българските земеделци в момент, когато е имало над 90% сигурност, че ще падне силна градушка в района“, възмущава се Величков.

Фермерите от Ръжево Конаре са провели разговор с началника на полигона в Голям Чардак тази сутрин. Той е споделил, че му е идвало да плаче, когато радарът е отчел, че градушката ще бъде пагубна и в същото време е получил забрана за атакуване на облака с ракети.

„Нашите физици са от най-добрите. Те не правят грешки. Но забраната е дошла от по-високо място и е нямало как изпълнителната агенция за градушки да не се подчини“, каза дежурният от ракетната площадка на Ръжево Конаре.

Реколтите на Ръжево Конаре винаги са били опазвани от градушкарите. „Ако не бяхме сигурни, че ни пазят, нямаше да отглеждаме зеленчуци“, твърдят производителите. До снощи е било точно, ракетите са вършили работа. Но до снощи.

От този пипер не е останало нищо

От този пипер не е останало нищо

Разследване на производители показало, че снощи на Летище Пловдив не е казал или излитал самолет. От базата в Граф Игнатиево са казали същото.

Фермерите искат отговори от Министерството на отбраната, защото са сигурни, че оттам идва забраната за борба с градушките в района. Искат и обезщетение. Дори се заканват да съдят държавата. Надеждата, че ще бъде посочен виновникът и че той ще ги обезщети, е единственото, което ги крепи. Защото те имат дългове, вложили са много пари, още повече труд, не са богати и нямат надежда, че ще станат. Но искат справедливост.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment