Директорът на ДФЗ предлага да се създаде Взаимоспомагателен фонд за компенсиране на фермери

поражения от градушкаВзаимноспомагателен фонд към министерството на земеделието, който ще събира задължителни за фермерите вноски, ще може да изплаща обезщетения на пострадалите от измръзвания, градушки, наводнения, суша, болести по животни и растения, пожари и други неблагоприятни събития.

Това според изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов би било най-ефективното решение, с което ще се преодолее и липсата на доверие към застрахователните компании. Идеята е в начален етап, а прилагането ѝ не може да стане преди 2023 г., каза пред БНР директорът.

Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Борис Михайлов, снимка на ДФЗ

Така земеделците няма да се нуждаят от застраховане на продукцията, но ако вярват на застрахователя си, нищо няма да им попречи да си застраховат продукцията при него.

„Със сигурност вноската, която земеделците трябва да правят към Взаимноспомагателния фонд, ще е много по-ниска от тази, която ще прави държавата“, уточни Михайлов.

„За мен лично това е най-правилното решение – министерството да се занимава конкретно и ясно при определяне на щетите“, каза директорът.

Той заяви, че е смешно, когато в нива, пострадала от градушка, се открият два-три здрави домата, земеделецът да не бъде обезщетен, защото продукцията не е унищожена на 100%. „Ще бъдат направени корекции“, обеща Борис Михайлов.

Директорът насърчи производителите от Пловдивско, ударени от градушката на 28 август, да подадат заявления в общинските земеделски служби, за да може държавата да реагира и да им помогне.

Той уточни, че тези, които не са регистрирани като земеделски производители, няма как да получат компенсации.

Прочети още: Фермерът Красимир Кумчев очаква скоро земеделските компенсации от застраховател да станат до 1000 лв./дка

 

 

Leave a Comment