Фермери блокират утре от 11 до 16 часа пътя София – Варна при с. Шереметя

седнали на асфалта животновъди

Архивна снимка на АгроПловдив от протеста на животновъдите край с. Труд през ноември 2013 г.

Голям протест на фермери от цялата страна се подготвя утре, 2 септември, от 11 до 16 часа. Недоволни животновъди и земеделци ще блокират пътя София – Варна при с. Шереметя, Великотърновско.

Причините за протеста са много, но поводът е, че при първо четене на актуализирания Закон за националния бюджет 2021 пари за земеделие няма предвидени.

Ситуацията в страната е такава, че дори и при второ четене да бъдат добавени средства за селското стопанство заради щетите от Ковид-19, ако топката в парламента се тупка, за бюджетната актуализация може да не стигне съвсем оскъдното време за живот на 46-то Народно събрание. А на въпросните, общо към 110,5 милиона лева, поискани от земеделското министерство, има предвидени средства и за компенсация на щети от бедствия, и за продължаване на някои държавни инвестиционни схеми.

Проектът на Плана за възстановяване и устойчивост, чиито бюджет е 12 млрд. лв., също може да изпусне бързия влак, с който депутатите си тръгват. Според последните редакции, заложените за земеделието средства в него са почти 400 млн. лв.

Земеделският министър обяви неведнъж, че министерството е останало без резерви за спешни плащания. А от спешна помощ се нуждаят стотици фермери от Пловдивско, чиято продукция бе помляна от жестока градушка миналата седмица. Не така инцидентен е обаче проблемът с фуражите за животни. Цените не само на концентрирания фураж, но и сеното поскъпнаха. Зърненият фураж скочи с около 30 процента, а сеното с 10 на сто, според Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. „Държавният резерв“ отказа да освободи количества на по-ниска цена за свиневъди и птицевъди, които поискаха за това съдействие от земеделския министър. В същото време цените на животновъдната продукция са или без промяна, или са поевтинели (свинско месо).

Земеделците са изключени и от ковид-помощите, които ще получат другите икономически единици в страната.

До края на годината трябва да предадем Стратегическия план за периода 2023-2027 г., а окончателният му вариант трябва да се пише в условията на недоверие и разнобой между различните браншови организации.

 

 

 

 

Leave a Comment