106 заявления за 1480 хектара засегнати площи са подали земеделските производители в Пловдивско след падналата градушка

Към 2 септември са подадени 106 заявления за 1480 хектара площи, засегнати от падналата на 28 август  в региона на Пловдивско градушка, съобщи пред депутатите от ресорната парламентарна комисия служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. В това число влизат 998 хектара оризища, 34 хектара с трайни насаждения и лозя и 455 хектара със зеленчуци. При обследвани 31 от подадените  заявления 64 хектара са на 100% пропаднали площи и 11 хектара са за под 80%. „Помолил съм колегите от местните земеделски служби за максимална обективност“, заяви пред депутатите министър Бозуков, като припомни, че на държавна подкрепа подлежат само земеделските производители със 100% пропаднали площи. Той гарантира, че в министерството имат достатъчно средства за подпомагане на тези  фермери.

Министър Бозуков представи статистика пред депутатите съгласно която до момента на забраната за обстрелване на градоносните облаци в Пловдивска област заради прелитащ самолет на съюзниците от НАТО са били изстреляни 56 ракети от 13 площадки. Общо за периода от 18:10 до 22 часа на 28 август са обработени осем градоопасни клетки с 224 ракети. След среща между представители на аграрното ведомство, министерството на транспорта и съответните агенции е било взето решение за предлагане на конкретни мерки в срок от десет дни за оптимизиране на процеса на активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

В отговор на въпрос на Минчо Христов от БСП  за това какви средства са нужни за борба с градушките за година,  аграрният министър заяви, че ежегодно се водят разговори за отпускане на средства за противоградова защита тъй като бюджетните  средства покриват единствено фонд работна заплата. След разговори с експерти от транспортното министерство е станало ясно, че макар и самолетния способ за борба с градушките да е добър, той не би бил достатъчно ефективен за района на Пловдив и там ще остане основно да се използва ракетният способ. Към момента от изпълнителната агенция по градушките все още имат достатъчно ракети, като част от тях се прехвърлят от полигоните в Северна България към тези в южните части на страната. Министър Бозуков припомни че по плана за възстановяване се предвижда закупуването на 10 самолета. Само един летателен час по думите му на такъв самолет струва 16 хил. лева, като за справяне с потенциална опасност и да се покрие дадена област са нужни 4-5 часа. За сравнение изстрелването на една ракета излиза 700 лева. От агроведомството дори са обсъждали  варианти в подобни кризисни ситуации да се включват и военни дрони.

По данни на МЗХГ годишно  под  като обезщетения на фермерите се изплащат около 5 млн. лева под формата на държавна помощ, като към момента заделеният остатъчен  ресурс възлиза на 2 милиона и 163 хил. лева. От ведомството обмислят след обследване на подадените заявления да отворят мярка за подпомагане по де минимис, парите по която обаче да се изплатят през следващата година когато ще има бюджет. От МЗХГ са провели разговори с областният управител на Пловдивска област за признаване на събитието от 28 август като чрезвичайно за да може да се запази обвързаната подкрепа поне за тези фермери, при които са констатирани под 100% пропаднали площи. Целта е да се възстановят щетите от градушките. Оттам припомниха  още, че земеделските производители не могат едновременно да вземат и обезщетения за пропаднали площи и обвързана подкрепа.

Leave a Comment