FAO: През август пшеницата е поскъпнала с 8,8%, млечните продукти са надолу с малко

хедер жътва, пшеницаСлед два последователни месеца на спад през август, световните цени на хранителните скокове скочиха, включително значително повишаване на международните цени на захарта, пшеницата и растителните масла, според данни, публикувани вчера от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните храни на ФАО е средно 127,4 пункта през август, което е с 3,1 % повече от юли и 32,9 % за същия период през 2020 г. Този индекс  позволява да се проследят колебанията в световните цени на най-популярните хранителни продукти на месечна база.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 9,6 % спрямо юли на фона на страховете от щети от замръзване в Бразилия, най -големият износител на захар в света. Добрите перспективи за реколтата в Индия и Европейския съюз, както и спадът в цените на суровия петрол и по-слабия бразилски реал, спомогнаха за удържане на увеличението на цените.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с 6,7 % през август, докато международните цени на палмовото масло отново достигнаха своя връх, водени от продължаващите опасения за по-ниски от потенциалните нива на производство и от последващия спад в запасите в Малайзия. Котировките на рапицата и слънчогледовото масло също се повишиха.

Средната стойност на индекса на цените на зърнените култури на ФАО през август е с 3,4 процента по -висока в сравнение с юли. Световните цени на пшеницата са се повишили с 8,8 % в резултат на влошаване на сортовете култури в няколко големи страни износителки. Обратно, цените на царевицата са спаднали с 0,9 %, като подобрените сортове култури в Аржентина, Европейския съюз и Украйна компенсират по -ниските прогнози в Бразилия и Съединените американски щати. Международните цени на ориза продължиха да намаляват.

Индексът на цените на месото на ФАО се повиши леко през август, воден от силни покупки от Китай, докато цените на домашните птици се повишиха под влиянието на стабилното вносно търсене от Източна Азия и Близкия изток. Обратно, цените на свинското месо паднаха вследствие на по -нататъшния спад в китайските покупки и слабото вътрешно търсене в Европа.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО беше малко под юли в резултат на по-ниските международни котировки за мляко на прах, дължащи се на слабото глобално търсене на внос и сезонните увеличения на износа в Океания и въпреки нарастващите цени на маслото и сиренето.

Глобално производство и запаси на зърно

Новото обобщение на предлагането на зърно и търсенето на зърно, също публикувано днес от ФАО, оценява глобалното производство на зърнени култури през 2021 г. на 2 788 милиона тона, което е с 0,7 % повече от миналата година, но по-ниско от прогнозата за юли.

Очаква се глобалното производство на пшеница да намалее с 0,7 % тази година до 769,5 милиона тона, главно поради негативните ефекти от продължителните засушавания в Северна Америка, както и неблагоприятните метеорологични условия в Казахстан и Руската федерация.

Глобалното производство на груби зърна се очаква да се увеличи с 1,3 % до 1499 милиона тона през 2021 г., въпреки очаквания спад в производството в Бразилия.

Очаква се световното производство на ориз да бъде с 0,9 процента по-високо от миналата година, до пик от 519 милиона тона, което отразява данните за Виетнам, който според съобщенията има рекордна реколта.

Актуализираната прогноза на ФАО показва, че глобалното потребление на зърнени култури през сезона 2021-2022 г. ще нарасне с 1,4 % от предходния сезон до 2 809 милиона тона, водено от значително увеличаване на консумацията на фуражи, както и от увеличеното потребление на храни. Прогнозата за юли за обема на зърнените запаси в света в края на селскостопанския сезон 2022 г. беше преразгледана надолу до 809 милиона тона, което е с 0,9 процента под нивото от началото на сезона.

Очаква се световните запаси от ориз да бъдат на второ място по ръст през всички предходни години, докато запасите от пшеница да намалят поради сушата, като запасите в края на сезона в Съединените американски щати вероятно ще бъдат най-ниските от осем години, а в Канада – през последните 40 години.

Очаква се световната търговия със зърнени култури да намалее с 1,3 % до 466 милиона тона през 2021-2022 г., като прогнозираният спад в търговията с пшеница и груби зърна надвишава нарастването на световната търговия с ориз.

Leave a Comment