Симеон Караколев: Протест на 9-ти септември няма да има

протест, млякоСъпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев съобщи за Агро Пловдив, че планираният за 9-ти септември втори протест на животновъди и производители на плодове и зеленчуци в София няма да се проведе.

„Говорихме с всички политически сили в парламента и получихме от всички, без изключение, уверение, че предложеното увеличаване на бюджета на земеделското министерство със 110,5 милиона лева ще стане факт. Това ще се гласува при второто четене на Законопроекта за актуализиране на националния портфейл за 2021 г.“, обясни Караколев.

„От най-високо равнище ни обещаха земеделската актуализация“, допълни съпредседателят на НОКА. И каза, че при това единомислие протестът се обезсмисля.

Припомняме, че по предложение на МЗХГ 70 млн. лева ще са за подкрепа на секторите: животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19. Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

40,5 млн. лева за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

 

Leave a Comment