Едно дворно прасе в Съединение умря от АЧС, БАБХ издири стопанина с полиция

Животните в Съединение няма да се умъртвяват принудително, ако нямат признаци на болестта и ако не са в съседство на двора, където е установена заразата

прасеЕдно прасе в лично стопанство в град Съединение е издъхнало от Африканска чума по свинете. Впоследствие след лабораторен кръв анализ е установено, че то е било заразено именно от тази болест, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. В стопанството не са се отглеждали други свине.

„Няма да умъртвяваме всички прасета в 3-километровата зона, която на практика обхваща единствено град Съединение“, каза пред Агро Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Шиков.

„Ще пристъпим към тази мярка само ако има животни с признаци на болестта или ако в съседство на двора със заразеното животно има друго свиневъдно стопанство тип „заден двор“, уточни той.

Останалите малки свиневъди както в Съединение, така и в 10-километровата зона около града – Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол – ще получат указания за дезинфекция на помещенията, в които отглеждат прасета. Транспортните средства и дворовете трябва да се почистят и дезинфекцират. Периодично ще се взимат и кръвни проби за анализ.

В 3-километровата зона до Съединение има две по-големи свинеферми, в едната от които броят на животните е около 1000. В 10-километровата зона има друга ферма с 600 свине за угояване, с чието клане стопанинът им вече се е захванал, тъй като те са достигнали търговско тегло.

Д-р Шиков разказа, че стопанинът на загиналото от АЧС животно не е съобщил за заболяването нито на официален, нито на частен ветеринар. Той обаче е предал далак за изследване в частна лаборатория. В лабораторията са установили АЧС и са изпратили проба в Националната референтна лаборатория, която е потвърдила диагнозата на 23 септември. Стопанинът бил издирен чрез кмета на общината и с полиция.

Самото прасе е било разфасовано и прибрано във фризер на семейството. Служителите на агенцията са го иззели и загробили.

Стопанинът на заразеното животно не е ловец, не е купувал и фураж, така че засега от агенцията не са наясно откъде се е появил вирусът на африканската чума в неговия двор.

При извършване на епизоотичното проучване в Съединение и околните села, служителите на областната дирекция ще пишат предписания за регистриране на личните стопанства там, където се установи, че процедурата не е спазена.

В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и е извършено пробонабиране.

Leave a Comment