Огромен фермерски протест в Индия напълно блокира транспорта в Ню Делхи

Снимка на Ройтерс

Снимка на Ройтерс

Профсъюзите на фермерите в Индия организираха огромен протест, за да принудят правителството да оттегли противоречивите си реформи. Протестите продължават от 10 месеца и към тях се присъединиха няколко опозиционни партии.

Днес индийските фермерски съюзи започнаха националния протест в чест на една година, откакто парламентът прие три спорни земеделски закона, които според тях застрашават прехраната им.

Десетчасовият протест започна рано сутринта, като хиляди земеделски стопани блокираха държавни и национални магистрали, както и железопътни релси, като на практика спряха автомобилния и железопътния трафик.

Офиси, образователни институти и търговски обекти са затворени, каза Samyukta Kisan Morcha, организация от около 40 фермерски съюза.

Сигурността е засилена на границата на националната столица Ню Делхи, а допълнителни полицейски и паравоенни сили бяха разгърнати за поддържане на реда.

10 месеца протести

Земеделските производители, до голяма степен от северните щати Пенджаб, Харяна и Утар Прадеш, са разположени на лагер в Ню Делхи в един от най-дългите протести срещу правителството, ръководено от Нарендра Моди .

По-рано този месец повече от половин милион души присъстваха на митинга в Утар Прадеш в опит да съживят движението.

Прочети още: След близо 2 месеца протести, смъртни случаи и студ, фермерите от Индия постигнаха частичен успех

„Земеделските стопани, протестиращи в последните 10 месеца срещу трите важни земеделски закони, са готови да агитират в продължение на 10 години, но няма да позволят прилагането на„ черните “законодателства“, каза Ракеш Тикайт, виден лидер на фермерите.

„Министърът на земеделието ни моли да дойдем за разговори. Искаме да го помолим да ни каже часа и мястото. Той просто го казва заради него. Няма да напуснем, дори ако това отнеме 10 години“, каза Тикайт пред индийски оператор NDTV .

Протестът в понеделник беше подкрепен от няколко опозиционни партии и дори някои управлявани от опозицията държавни правителства.

Защо фермерите протестират?

През септември 2020 г. Индия предприе нови пазарни реформи, насочени към либерализиране на земеделския сектор в страната.

Правителството твърди, че новите закони ще дадат свобода на фермерите да продават продукцията си извън регулираните пазари и да сключват договори с купувачите на предварително договорена цена.

Асоциациите на фермерите казват, че законодателството не запазва придобиването на селскостопанска продукция чрез държавни организации, които гарантират минимална цена на подкрепа (MSP).

Страхуват се, че това ще ги остави на милостта на големи корпорации, които ще навлязат в проблемния селскостопански сектор в страната и ще ги притиснат за печалба, унищожавайки поминъка им.

Leave a Comment