Мозъчен имплант може да преобърне и най-тежката депресия

„Възстанових си живота, който си струва да се живее“, казва първата пациентка от експеримента

Електрически имплант, който седи в черепа и е свързан към мозъка, може да открие и лекува тежка депресия, смятат американски учени след обещаващи резултати при първи пациент.

Пациент №1
Сара - първият пациент с мозъчен имплант срещу депресия    Снимка на ДЖОН ЛОК, UCSF 2021

Сара – първият пациент с мозъчен имплант срещу депресия Снимка на ДЖОН ЛОК, UCSF 2021

Сара, която е на 36 години, е с монтирано устройството преди повече от година и казва, че то е обърнало живота ѝ.

Опаковката с размер на кибритена кутия в главата ѝ винаги е „включена“, но дава импулс само когато усети, че има нужда от нея.

Експерименталното проучване е описано в списание Nature Medicine, съобщава Би Би Си.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Франциско подчертават, че е твърде рано да се каже дали това може да помогне на други пациенти като Сара с трудно лечима депресия, но те се надяват и планират повече изпитания.

Сара е първият човек, който е имал експериментална терапия.

През последните години тя е имала поредица от неуспешни лечения, включително антидепресанти и електроконвулсивна терапия.

Операцията може да звучи обезсърчително, но Сара каза, че перспективата да получи „някакво облекчение“ е по -добра от мрака, който е преживяла.

„Бях изчерпала всички възможни възможности за лечение.“

„Ежедневието ми беше станало толкова ограничено. Всеки ден се чувствах обезсърчена. Едва се движех или правех нещо.“

Операцията включва пробиване на малки дупки в черепа й, за да се поберат проводниците, които да наблюдават и стимулират мозъка й.

Кутията, съдържаща батерията и генератора на импулси, е била прибрана в костта, под скалпа и косата ѝ.

Процедурата е отнела цял работен ден и е била извършена под обща анестезия, което означава, че Сара е била в безсъзнание през цялото време.

Сара казва, че когато се е събудила, се е почувства еуфорично.

„Когато имплантът беше включен за първи път, животът ми веднага се обърна нагоре. Животът ми отново беше приятен.“

„В рамките на няколко седмици мислите за самоубийство изчезнаха.“

„Когато бях в дълбините на депресията, виждах само онова, което беше грозно.“

След една година Сара се чувства все така добре, без странични ефекти.

„Устройството не позволява моята депресия да се върне и ми помогна и да си възстановя живота, който си струва да се живее.“

Как работи

Изследователката д -р Катрин Скангос, която е психиатър в университета, заяви, че иновацията е станала възможна чрез локализирането на „веригите за депресия“ в мозъка на Сара.

„Открихме едно място, което е област, наречена вентрален стриатум, където стимулацията постоянно елиминира чувствата на депресия.

„И също така открихме област на мозъчна активност в амигдалата, която може да предвиди кога симптомите са най -тежки.“

Учените казват, че са необходими много повече изследвания, за да се тества експерименталната терапия и да се определи дали тя може да помогне на повече хора с тежка депресия, а може би и на други състояния.

Персонализирано лечение

Д -р Скангос, която е записала други двама пациенти в изпитването, и се надява да наеме още девет, казва: „Трябва да разгледаме как тези вериги варират при пациентите и да повторим опитите няколко пъти.

„И ние трябва да видим дали биомаркерът на индивида или мозъчната верига се променят с течение на времето, докато лечението продължава.

„Не знаехме дали въобще ще можем да лекуваме депресията на Сара, защото беше толкова тежка.“

„Така че в този смисъл ние сме наистина развълнувани от това.“

Д -р Едуард Чанг, неврохирургът, който е монтирал устройството, казва: „За да стане ясно, това не е демонстрация на ефикасността на този подход.

„Това наистина е само първата демонстрация на това, че това работи при някого, но ни чака много работа като поле за потвърждаване на тези резултати, за да се види дали това наистина е нещо, което ще бъде трайно като опция за лечение.“

Проф. Джонатан Ройзер, експерт по неврология в Университетския колеж в Лондон, Обединеното кралство, заявява: „Въпреки че този вид силно инвазивна хирургична процедура биха се използвали само най-тежките пациенти с неразрешими симптоми, това е вълнуваща стъпка напред.“

„Вероятно е, че ако се изпробва при други пациенти, ще са необходими различни места за записване и стимулиране, тъй като точните мозъчни схеми, които са в основата на симптомите, вероятно варират при отделните индивиди.

„Тъй като тук имаме само един пациент и нямаме контролно състояние, остава да се види дали тези обещаващи резултати се запазват в клиничните изпитвания.“

Leave a Comment