Полският Сейм се занима с цената на торовете

Изпратен е сигнал и до Европейската комисия, за да проучи причините за поскъпването

складът за торове на ИМБО - РаковскиЗаместник -министърът на земеделието Ришард Бартошик бе повикан в Сейма (долната камара на парламента на Полша), за да отговаря на въпроси за поскъпването с два до три пъти на торовете. Най-много са се повишили цените на азотните торове и амониевия фосфат. Уреята е станала един от най-скъпите азотни торове.

Заместник-министърът обясни, че производството на азотни торове се основава на амоняк, от който в момента се произвежда 97% от торовете. От друга страна, 80–90% от общите производствени разходи на амоняка, използван за производство на азотни торове, е природен газ. Промените в цените на газа са от решаващо значение за промишлено производство на азотни торове.

Ришард Бартошик обясни, че според месечните данни на Световната банка индексът на цените на природния газ за съжаление остава във възходяща тенденция. От септември 2020 г. до септември 2021 г. той се е увеличил почти четири пъти, а в критични случаи – дори повече.

От юли 2020 г. торовете започнаха да поскъпват по целия свят, каза Бартошик, цитиран от полското издание farmer.pl.

Според данни на Световната банка месечните цени на минералните торове в световната търговия от декември 2018 г. до средата на 2020 г. са били в низходяща тенденция, но от юли м.г. тази тенденция е обърната и трансформирана във възходящ тренд.

Увеличението на цените, главно на карбамид и амониев фосфат, е свързано с повишаването на цените на храните на световните пазари, което води до повишено търсене на торове в световен мащаб. От друга страна, ръстът в предлагането на торове през 2020 г. беше ограничен, което се дължи на по-ниския износ от китайските производители.

От началото на втората половина на 2020 г. търсенето на торове се е увеличило значително, главно в Индия и Бразилия.

През септември т.г. според Световната банка индексът на цените на торовете е бил 129,5 пункта срещу 76,9 точки година по -рано. Така той се е увеличил с 68,5%.

„В такава ситуация наблюдаваме паника на пазара на торове и тенденция към манипулиране. Посредниците много често се опитват да се възползват от тази трудна ситуация. Наблюдава се и увеличение на цените на квотите за емисии на CO2. Цената за правото на изпускане на тон CO2 в атмосферата се е удвоила. Това са основните причини за повишаването на цените на торовете, оттук идва и ситуацията на вътрешния ни пазар и проблемите с предлагането, но и с галопиращото нарастване на цените на торовете, главно азотни торове“, заявява заместник-министърът.

Ришард Бартошик, който бе разпитан от депутатите, заяви, че продажбата и производството на торове „протичат нормално“. Ситуацията се следи и от Министерството на държавните активи, на което са подчинени компаниите, произвеждащи азотни торове.

„Ако азотните заводи не изпълняват или закъсняват с изпълнението на договори за доставка на минерални торове за земеделските производители, тогава такива проблеми могат да възникнат поради компании, които посредничат при продажбата на торове“, предположиха депутати. Заместник -министърът обяви, че ще изпрати заявление до Службата за конкуренция и защита на потребителите за задълбочена проверка на това.

„Знам, че заводите за производство на торове се опитват да ги продават на цени, максимално близки до производствените разходи, те не манипулират тази ситуация“, счита зам. -министърът.

Той припомни, че Полша е поискала от Европейската комисия да проучи причините за увеличаването на цените на торовете.

Според Бартошик ситуацията в момента е много трудна. Следващите големи покупки на торове ще бъдат направени преди пролетната сеитба и той се надява, че дотогава цените на газа, а следователно и цените на торовете, ще се стабилизират. С намаленото търсене през следващите месеци той предполага, че цените на торовете леко ще намалеят и ще се стабилизират.

Leave a Comment