Нидерландия се отказва от природния газ, пробва няколко зелени енергийни варианта

Оранжериите изпомпват гореща вода от 3 км дълбочина, а след като изстине я връщат обратно

Природният газ осигурява на Нидерландия евтина топлина от поколения. Тъй като най-голямото газово находище в страната бавно се затваря, се отварят множество чисти алтернативи, за да поддържат домовете топли.

Усилието за прекъсване на връзката с изкопаемите горива в с. Лоперсум е забележително, като се има предвид местоположението му. Селото се намира на върха на най-голямото находище на природен газ в Европа. Гигантският резервоар се простира под почти цялата провинция Грьонинген и захранва газовите котли, електроцентралите и тежката промишленост в страната от 60-те години на миналия век. Но в крайна сметка добивът доведе до потъване на земята под провинцията. В резултат на това през последните няколко десетилетия земетресенията нараснаха по сила и честота в северната част на страната, увреждайки много от домовете

Къщите точно на върха на газовото находище, които нямат газ, изглеждат като ясен знак, че топлинният преход наистина е необходим на Нидерландия.

Понякога в село Лоперсум има три земетресения на ден. В Грьонинген укрепването на жилища, за да станат устойчиви на земетресения, е скъпо и е по-евтино да се построят нови домове от нулата.

Нацията е сред многото, които започват драстична промяна към алтернативи с ниски или нулеви въглеродни емисии на изкопаеми горива за отопление на домове. Нидерландия има сред най-ниския дял на възобновяемите енергийни източници в общото си потребление на енергия в Европа, затова този преход ще означава цялостен ремонт на нейната отоплителна система. В основата на дебата за топлинния преход е въпросът:

Какво може да замени газовия котел?

НидерландияВ Нидерландия нарастващото недоволство относно опасността от земетресения от Грьонинген подкрепи решението през 2019 г. за затваряне на газовото находище осем години по-рано от планираната година за затваряне 2030 г.

Сега общностите в цялата страна са изправени пред решаването с какво да заменят този природен газ. Село Лоперсум е един от 50-те „района без природен газ“, които са пилотни за алтернативни нисковъглеродни технологии, подкрепени от 400 милиона евро държавно финансиране до 2030 г. С първоначалната цел на правителството за преобразуване на 50 000 къщи до 2028 г., държавното управление се надява, че тези проект ще покажат на страната как да изпълни целта си да освободи всяка къща от изкопаеми горива до 2050 г.

Това ще бъде огромна промяна, казва Каспер Тигчелаар, старши изследовател по енергетика в изградената среда в нидерландската организация за приложни научни изследвания (TNO). „Преди пет години този вид сценарий беше само хипотетичен.“

Нидерландия има почти пълна зависимост от газа като енергиен източник за топлина. Според централното статистическо бюро 92% от домакинствата използват газа за отопление. Тъй като вътрешното производство на газ намалява, страната разчита все повече на вносен газ. От 2018 г. тя вече е нетен вносител .

За разлика от други страни като Обединеното кралство, което има по-централизирани политики, отговорността е на всяка от 355-те местни общини в Холандия да реши кой тип топлина да използва. Всички трябва да разработят своите планове за топлинен преход до края на тази година. „Това е нова задача за нас“, казва Ан Мари ван Ош, ръководител на проекта за устойчива енергия за община Алмере. „Трябва да изучим  всички технологии и да ги предложим на общностите.“

Индивидуална термопомпа

За домакинства, които са добре изолирани и които би било трудно да се свържат към по-широка топлинна мрежа, индивидуална термопомпа може да бъде отговорът. Термопомпите работят като обратен климатик, пренасяйки топлина от открито към закрито чрез хладилен агент, протичащ през вътрешен контур. Топлината може да се отдели в къщата по различни начини, като топла вода в радиатори, подово отопление или топъл въздух в дома. Те използват електрическа енергия, която може да идва от мрежата или – още по-добре – от слънчеви панели, но са до четири пъти по-ефективни от газовите котли. Чрез спестяване на енергия те са склонни да изплащат разходите си за период от години.

Има обаче и недостатък на термопомпите. „Те са скъпи“, казват местните хора. Без държавния грант те не биха могли да го платя. В зависимост от типа, термопомпата и нейната инсталация струват от 6 000 до 20 000 евро. По-евтините, хибридни решения, които комбинират термопомпи и природен газ, сега се обсъждат като по-осъществим вариант от изцяло електрически термопомпи.

Но има и други алтернативи на термопомпите.

 

Биогаз

На теория газовите котли могат да бъдат нисковъглеродни, ако използват неизкопаем газ, произведен от чисти източници. Това означава, че газът, произведен от анаеробната ферментация на биомаса, като оборски тор и селскостопански отпадъци, може да играе роля. Според Закона за климата индустрията за биогаз в страната има за цел да достави два милиарда кубически метра зелен газ до 2030 г. , от които значително количество може да се използва за отопление на сгради. Сегашното годишно производство все още е 0,14 милиарда кубически метра. За сравнение, сградите в Нидерландия в момента използват около 11 милиарда кубически метра природен газ.

Водород

В някои кръгове водородът също е тема за разговор като алтернатива на изкопаемото гориво. В село Валте, в североизточната провинция Дренте, група инженери представят „малка водородна къща“, която е пътувала до селото на камион. Къщата мирише на нарязан дървен материал.

Водородът осигурява както електричество, така и топлина на къщата. Основната атракция в нея е малък електролизер. Благодарение на слънчевите панели на покрива, електролизерът разделя водата на водород и кислород чрез електрически ток. След това водородният газ може да се изгори, за да достави топлина, в специален котел.

„Къщата показва в малък мащаб какво можете да направите за градовете“, казва Ремко де Врис, специалист по възобновяема енергия, който е проектирал системата. Вътре е уютно с работеща кухня и всекидневна.

Жител на Валте обяснява плана на селото да закупи водороден електролизер и да го захранва с поле от слънчеви панели. Тук всъщност има много слънце.

Това е необичайна схема, като се има предвид, че правителството предупреди, че водородът вероятно ще стане широко достъпен едва след 2030 г. На двадесет мили (32 км) западно от селото, община Хугевен вече изгражда изцяло водороден квартал, който трябва да бъде готов до 2023 г.

Но от фондация „Ургенда“ – нидерландска екологична група, която се превърна в известно име, след като заведе държавата пред съда заради нейните ангажименти за климата – предупреждава, че водородът не е сребърен куршум за жилища. Тъй като водородът ще бъде необходим за декарбонизиране на промишлени процеси като производството на стомана поради високите температури, които може да осигури, домовете трябва да използват ограничени количества газ и само когато няма друга възможност. Фокусът на правителството трябва да бъде върху възобновяемата електрификация с термопомпи, според фондацията.

Всъщност Нидерландия вече е насочила вниманието си към централното отопление, което насочва топлината от голям един източник към много домове чрез подземна мрежа от тръби. Системата се е доказала като енергийно ефективна опция в страни като Дания, където две трети от домовете са част от топлинни мрежи. Анализ на нидерландската агенция за оценка на околната среда изчислява, че една четвърт от домовете ще бъдат свързани към топлинни мрежи до 2030 г., спрямо около 5% в момента . Тъй като топлинните мрежи изискват изкопаване на пътищата и полагане на топлинни тръби между къщите, те ще бъдат най-ефективни в градските, гъсто населени райони.

Оранжериите с геотермални кладенци

Нидерландия оранжерииНякои области планират да пробиват земята, за да имат отопление. В град Маасланд близо до бреговете на река Роте, гъсто построени оранжерии се простират от хоризонт до хоризонт, нагорещени от топлина. Такива гледки стоят зад позицията на Нидерландия като вторият по големина износител на селско стопанство в света след Съединените щати и изискват много топлинна енергия.

Оранжериите в Маасланд се отопляват без въглерод. В южния ъгъл на комплекса се намира геотермален кладенец, изпомпващ 90C топла вода от под земята. „С всеки километър надолу водата се загрява с около 30 градуса топлина“, казва Дани ван ден Берг, политически съветник в Geothermie Nederland. Извлечена от 3 км дълбочина, тази вода има достатъчно топлина за всички оранжерии на 7 км наоколо.

Използва прост процес, подобен на битова термопомпа. Топлата вода се изпомпва от външен кладенец и се насочва през голям комплект с форма на матрак – топлопреносът – който е пълен с редуващи се плочи. Трансферът действа като два взаимосвързани радиатора: горещите геотермални плочи загряват верига от по-хладни плочи с прясна вода. След това нагрятата прясна вода се подава в мрежата от оранжерии, докато изстиналата след употреба геотермалната вода се изпомпва обратно под земята.

Геотермалната индустрия вярва, че технологията има огромен потенциал за домове в цялата страна, които в момента използват малко геотермална енергия. „Един кладенец като този може да отоплява 3000 до 4000 жилища“, казва ван ден Берг.

През 2018 г. геотермалната индустрия създаде генерален план, в който се посочва, че може да покрие 7% от нуждите от топлинна енергия за жилищата до 2030 г. и 35% до 2050 г. Най-големите препятствия са намирането на необходимите инвестиции и планирането, което трябва да се осъществи на местно ниво.

Топлина от сървъри

Но има и други източници на енергия за централно отопление. Амстердам, който е заобиколен от агломерация от центрове за данни, може да бъде интересен случай. Стотици стаи, облицовани с мигащи сървъри, комбинират процесорна мощност, за да превърнат столицата в една от най-големите интернет борси в света. Те също така създават значително количество топлина, казва ван Ош от съседната община Алмере. Но в момента няма инфраструктура, която да ги свързва с близките къщи.

Според визията за топлинен преход на Амстердам общината изчислява, че до 2,2 милиона киловатчаса – около 30% от нуждата от топлина в града, могат да бъдат генерирани от центрове за данни.

 

Leave a Comment