Калифорнийски град се гърчи от безводие, след като затвориха кладенец с канцерогенна заради пестициди вода

Град Тевистън спечели дело за 3 млн. долара срещу Дау Кемикъл и Шел ойл, които трябва да изградят пречиствателна станция
Заради пестицидите срещу нематоди, използвани от десетилетия, жителите не могат да ползват водата от кладенеца

Заради пестицидите срещу нематоди, използвани от десетилетия, жителите не могат да ползват водата от кладенеца

Фермерският град Тевистън в долината на Сан Хоакин, Калифорния, има два кладенеца. Единият е пресъхнал, а другият е със замърсена вода.

Функциониращият кладенец се провали точно в началото на лятото, лишавайки горещото и прашно селце от течаща вода за седмици. С температурите, рутинно покачващи се над 32 градуса по Целзий, земеделските работници се къпеха с кофи, след като работеха в близките лозя и бадемови градини.

Дори когато служителите възстановиха малко налягане с докарана вода и след като кладенецът беше ремонтиран, трудностите продължиха, разказва Ройтерс.

Години наред, вероятно десетилетия, водата, идваща от кранове на Тевистън, е била пропитана с канцерогена 1,2,3-трихлоропропан или 1,2,3-TCP, наследството от пестицидите.

За 35-годишната Есперанса Гереро, мексиканска имигрантка и домакиня, чийто съпруг работи в млечна ферма, лошото качество на водата представлява допълнителни опасности за 16-годишната й дъщеря, която може да пие само пречистена вода поради стомашно-чревно заболяване.

Град Тевистън спечели споразумение от 3 милиона долара през юни от производителите на пестициди Dow Chemical Company и Shell Oil Company и дистрибутори, които ще платят за пречиствателна станция за вода.

Dow отказа да коментира, но каза, че „няма заслуги“ за обвиненията в подобни дела, заведени от други местни юрисдикции в долината Сан Хоакин.

„Исковете на ищците в тези дела се основават на калифорнийски стандарт за качество на водата, който влезе в сила през 2018 г., няколко десетилетия след прекратяването на въпросните продуктови формулировки. Доколкото TCP присъстваше в предишните продуктови формулировки, той би бил при нива, толкова ниски, че не е представлявал риск за околната среда“, се казва в изявление на компанията.

Shell отказа да коментира активните съдебни спорове.

Споразумението ще помогне на Тевистън да разреши дилемата да трябва да избира между безопасна или достъпна вода, каза Тод Робинс, адвокат от базираната в Сан Франциско кантора, който е представлявал други градове като Тевистън в подобни съдебни дела.

Сухата земя на долината Сан Хоакин е превърната в една от най-плодородните равнини в света от фермери, политици и инженери, които промениха течението на могъщи реки и донесоха вода на стотици мили в долина, толкова широка и равна, че в повечето посоки полетата се срещат с небето.

Сушата направи оскъдни повърхностните и подземните води.

Бюрото за рекултивация на САЩ, което управлява каналите, движещи повърхностни води от Северна Калифорния по-на юг, намали разпределението на фермерите тази година: първо до едва 5% от нормалното, след това до нула.

Това увеличи търсенето на водоносните хоризонти. Производителите, които оперират със собствени кладенци, понижават нивото на водата в съседни градове, които зависят от водата в кладенеца.

Извън долината много природозащитници критикуват производителите. Хората от Тевистън обаче не ги рисуват като врагове.

„Нуждаем се от фермите. Без фермите нямаме работа“, каза Франк Галавиз, директор на градския съвет, който се очертава като водещ защитник на водата в град Тевистън.

Врагът под земята

Исторически, фермите са се сблъсквали с друг враг освен сушата.

Под земята малки червеи, наречени нематоди, нападат корените. В продължение на десетилетия, от 1980-те, производителите инжектират почвата си със забранените след това пестициди Telone, произведени от Dow, и DD, произведени от Shell, според Робинс, който е събрал историята на замърсяването с 1,2,3-TCP чрез около 70 дела срещу двете компании.

През 90-те години на миналия век здравните служители установиха, че TCP е канцерогенен и ще се задържи във водната маса за цял живот, освен ако не бъде отстранен чрез филтриране. Проблемът с TCP в Калифорния е съсредоточен в долината Сан Хоакин, показват държавните данни.

Телоне и DD бяха по същество страничен продукт от други химически процеси, които биха били изхвърлени, ако не бе установено, че е ефективен пестицид, което позволява на компаниите да разтоварят страничния продукт, като го продават на фермерите, каза Робинс.

„Това е мръсна тайна“, каза Робинс, добавяйки, че преформулираният Telone II на Dow е станал по-ефективен, след като TCP и други примеси бяха премахнати.

Докато Тевистън очаква пречиствателна станция, нивата на TCP остават над безопасните нива. През май тестовете показаха, че нивото на TCP е почти три пъти над максимално допустимото, а през март беше повече от седем пъти над здравословния максимум, според информационната система за безопасна питейна вода на държавата. През септември Тевистън показа незначително количество, което според експертите може да бъде изкривено от новия кладенец или от екстремната суша.

Маргинализацията на Тевистън датира от близо един век, когато чернокожите работници пристигат, за да работят във ферми за памук, собственост на белите. Докато фермерите търсеха черните работници, работниците не бяха добре дошли в белите градове и затова образуваха палатков град, който се превърна в Тевистън. През годините работната сила идва от в мексикански имигранти, друга класа в неравностойно политическо положение, а белите семейни ферми бяха изместени от корпорации, управляващи все по-големи участъци от фабрични ферми.

Leave a Comment