Нова мярка по ПРСР ще финансира от 2023 г. регистрирането на защитени уникални продукти

Общините също искат да инициират процедури по вписване

kiselo-mlqko-domashnoЗа първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на уебинар на тема „Схеми за качество – възможност за общините в България“ с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Той допълни, че това е заложено в следващия програмен период.

Заместник-министър Събев поясни, че страната ни има добри примери и успехи при прилагане на европейските схеми за качество. Той подчерта, че схемите целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. По думите му, така се подчертава уникалността на даден регион и продукт. „Така се стига и до повишаване на търсенето на определения продукт, което в голяма част води и до повишаване на доходите на земеделските производители“, допълни още заместник-министър Събев. Той отбеляза изключително високия интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за родни селскостопански продукти.

Аграрният заместник-министър изтъкна, че темата със схемите за качество е многообхватна и за нейния успех е изключително важно всички заинтересовани страни, включително и местните власти, да участват активно. Георги Събев припомни, че схемите за качество оперират успешно в Европейския съюз вече близо 30 години.

Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай. Пред представителите на местната власт бяха посочени и български продукти, които имат потенциал за защита. Това са куртовски розов домат, смилянски фасул, еленски бут, различни видове мед и др

Leave a Comment