Обезценяването на турската лира стигна нов връх – 1 евро се разменя за 14 лири

турски пазарТурската лира достигна нови дъна спрямо щатския долар и еврото. Анализаторите хвърлят вината за ниските лихви и политиките за евтини пари, предпочитани от президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Ройтерс.

Турската лира отслабна до ново рекордно ниско ниво от 12,25 лири спрямо щатския долар и 14,03 спрямо еврото във вторник.

Турската лира е най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари тази година. Тя загуби 40% от стойността си тази година, включително спад от 17% само от началото на миналата седмица .

Повечето анализатори сочат с пръст безотговорно парично облекчаване и ниски лихвени проценти от рода на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който оказва политически натиск върху централната банка на страната.

Редовните граждани страдат от бърза инфлация, която може да изнерви обществото. В Турция тази година тя се покачи до близо 20% и обезценяването на валутата разяжда заплатите и спестяванията на хората.

Ердоган защити неотдавнашното рязко намаляване на лихвените проценти и обеща да спечели своята „икономическа война за независимост“, въпреки че по-правоверните икономисти избягват подхода му.

Бившият заместник-управител на централната банка Семих Тюмен, уволнен от Ердоган миналия месец, написа в Twitter: „Този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турската хора.“

Докато лирата се обезцени, основният индекс на акциите на Турция се покачи с 1,5%, вероятно защото международните инвеститори се стремяха да се възползват от по-ниските обменни курсове.

Leave a Comment