Като събират нектар от различни цветове, пчелите попълват собствената си аптека

От детоксикация с пестициди до увеличаване на дълголетието, ползите от сладките неща в кошера надхвърлят простото подхранване на уникалните насекоми
пчела
Не е изненада, че пчелите знаят много за меда. Те не са само производители на мед, но са и консуматори, и то доста сложни. Предложете на болната пчела различни сортове мед, например, и тя ще избере този, който най-добре се бори с нейната инфекция.

Хората, от друга страна, имат много да наваксват, когато става въпрос за хранителните нюанси на меда. Само преди няколко десетилетия повечето списъци с „функционални храни“ – тези, които предлагат ползи за здравето извън основното хранене – изключваха пчелния мед, казва ентомологът Мей Беренбаум от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. „Дори пчеларите – и със сигурност учените по пчелите – не го смятаха за нищо повече от захарна вода.“

Оттогава голям брой изследвания разкриха, че медът е пълен с растителни химикали, които влияят върху здравето на медоносните пчели. Компонентите в меда могат да помогнат на пчелите да живеят по-дълго, да повишат толерантността им към сурови условия като интензивен студ и да повишат способността им да се борят с инфекциите и да лекуват рани. Констатациите намекват за начини да се помогне на пчелите, които бяха силно засегнати през последните години от паразити, излагане на пестициди и загуба на местообитания, пише Би Би Си.

Вкусен на препечен хляб или разбъркан в чай, медът е много повече от подсладител. Разбира се, вискозната течност е предимно захар, която членовете на кошера използват за прехрана, но също така съдържа ензими, витамини, минерали и органични молекули, които придават на всеки мед неговата уникалност и предоставят множество ползи за здравето на пчелите.

Еволюция

Различни насекоми могат да произвеждат мед – земни пчели, пчели които не жилят, дори медени оси – но само медоносните пчели ( вид Apis  ) произвеждат достатъчно, за да заредят рафтовете на хранителните магазини. Тази способност не се случи за една нощ; усъвършенствала се е милиони години.

Пчелите са се разделили от осите преди около 120 милиона години, по време на ускоряване на еволюцията и разпространението на цъфтящи растения. Това флорално разнообразие – заедно с промяната в поведението на пчелите при хранене с прашец на пчелните ларви, а не с насекоми  – стимулира еволюцията на приблизително 20 000 вида пчели, известни днес.

За да станат експерт в медопроизводството, са били необходими още няколко поведенчески и химически трика. Пчелите започнали да добавят малко нектар към прашеца, което го оформило в по-транспортируеми снопчета. Те също така разработили жлези за секреция на восък, които осигурявал начин за отделно съхранение на течния нектар и твърдия прашец.

„Восъкът е много гъвкав строителен материал“, казва Кристина Грозингер, ентомолог от Penn State University, която изучава механизмите в  социалното поведение и здравето на пчелите. Когато оформят пчелна пита, медоносните пчели оформят восък в шестоъгълници, което се оказва най-ефективната форма за съхранение на нещо, тъй като шестоъгълниците се опаковат плътно заедно. „Това е инженерен подвиг“, казва Грозингер.

Изграждането на много малки, еднородни клетки има още едно предимство: по-голямата повърхност означава, че водата се изпарява по-бързо, а по-малко вода означава по-малко микробно развитие.

Медът – от уста в уста

Процесът за добив на мед, който ще запълни клетките на питата, започва веднага щом пчелата, която се храни, изпие нектар. Въпреки че може да изглежда, че тя го яде, захарната закуска не се озовава в стомаха й, поне не в традиционния смисъл. Тя го съхранява в своята реколта, или меден стомах, където се смесва с различни ензими.

Един от първите ензими, които започват да работят, е инвертазата, която разрязва молекулите на захарозата на нектара наполовина, произвеждайки простите захари глюкоза и фруктоза (странно, изследванията показват, че пчелите нямат гените, за да произвеждат този ензим, разкъсващ захарозата – а това вероятно го прави микроб, който живее в червата на пчелите). След връщане в кошера, медоносната пчела изхвърля полезния товар към първата от поточната линия от пчели. Пасажът уста в уста, който следва, намалява съдържанието на вода и въвежда повече ензими в процесите, които продължават разграждането на нектара и спират растежа на микробите.

След това пчелите поставят сместа в клетка на кошера, след което изпаряват повече вода, като размахват крилата си. Друг ензим започва да работи – глюкозната оксидаза – която превръща част от глюкозата в глюконова киселина, която ще помогне за запазването на меда. Химическата реакция също така понижава pH – повишава киселинността – и произвежда водороден пероксид, който предотвратява растежа на микробите, но може да стане токсичен при високи нива. Още повече ензими, вероятно внесени с цветен прашец и дрожди, разграждат част от пероксида, поддържайки нивата му под контрол.

Накрая клетката е готова за покриване с восък. Пчелите кърмачки ще хранят с преработения мед други членове на кошера, а останалата част ще се съхранява за студени или дъждовни дни.

Не просто сладко нещо, а лекарство

базар на пчелен мед в Пловдив 1Мей Беренбаум започна да изследва разнообразието от химикали в меда. През 1998 г. нейният екип установява, че различните видове мед съдържат различни нива на антиоксиданти в зависимост от флоралния произход на меда. „Това предизвика интереса ми“, казва тя. По-късно нейната група установи, че медоносните пчели, хранени със захарна вода, смесена с два фитохимикала на меда – р-кумарова киселина и мощния антиоксидант кверцетин – понасят пестицидите по-добре от тези, които току-що са получили захарната вода. На всичкото отгоре,  пчелите, които са получавали вода с фитохимикали, са живели по-дълго от пчелите, които не са, съобщават тя и нейните колеги през 2017 г. в  списанието Insects.

Други изследвания са открили ефектите на допълнителни фитохимикали в меда. Абсцизовата киселина повишава имунния отговор на пчелите, подобрява времето за заздравяване на рани и толерантността към ниски температури, показват проучвания. Други фитохимикали притъпяват въздействието на паразитите, една от основните причини за упадъка на медоносните пчели: например, храненето на заразените с гъбички медоносни пчели със сироп, съдържащ тимол, фитохимикал от растенията от мащерка, намалява броя на гъбичните спори наполовина. Доказано е дори, че фитохимикалите инхибират бактериите, причиняващи гнилец в Европа и Америка, последният от които е толкова опустошителен и заразен, че се препоръчва изгарянето на цели кошери, за да се предотврати разпространението му.

Някои фитохимикали изглежда вършат работата си, като повишават  активността на гените, свързани с детоксикацията и имунитета. Когато пчелите се хранят с нектарни фитохимикали като анабазин, например, ген, отговорен за производството на антимикробни протеини, се увеличава производството, съобщава екип през 2017 г. в Journal of Economic Entomology.

А фитохимикалите могат да осигурят здраве, като поддържат щастливи микробните общности, които живеят във и върху медоносните пчели: техните микробиоми. Кофеинът, галовата киселина, р-кумаровата киселина и кемпферолът подобряват разнообразието и количеството на чревните микроби на медоносната пчела, съобщиха изследователи миналата година в Journal of Applied Microbiology. Здравите чревни микробиоми при медоносните пчели са свързани с по-ниска интензивност на множество паразитни инфекции.

Медоносните пчели дори избират здравословен сорт мед, когато са болни.

Ентомологът Силвио Ерлер и неговият екип предложиха на заразените с паразити медоносни пчели четири вида мед. „Просто им дадохме избор“, казва Ерлер, който сега работи в института на Юлиус Кюн в Германия.  Болните пчели предпочели слънчогледов мед, който им е осигурил най-висока антибиотична активност.

Повече цветове – повече здраве

полянаВъпреки повишаването на имунитета и други ползи за здравето от меда, пчелите все още са в беда. Американските  пчелари загубиха 45% от колониите си  между април 2020 г. и април 2021 г. Докато пчеларите често оставят малко мед в кошера, разнообразието на меда изглежда има значение: изследванията показват, че различните видове мед, получени от пчели, хранещи се с цветя на черен рожков, слънчоглед или смес от цветя,  предпазват от различни видове бактерии .

Ерлер оприличава различните сортове на аптека. „Отиваме в аптеката… и казваме, че това ни трябва за главоболие, а това за болки в стомаха. А в аптеката на пчелите имаме всичко това заедно.“

Но пчелите могат да изградят своята аптека за мед  само ако са налични правилните цветя  – не само като брой и разнообразие, но и през целия вегетационен период, казва Беренбаум, която е съавтор на преглед на въздействието на меда върху здравето на пчелите в Годишния преглед на 2021 г. Ентомология. Това биоразнообразие липсва в големите полета с култури, които пчелите се изпращат, за да опрашват основни продукти като бадеми, ябълки, тикви и круши.

Подобряването на флоралното разнообразие прави пчелите по-здрави, казва Арати Сешадри, ентомолог в лабораторията за здраве на пчелите на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) в Дейвис, Калифорния. А USDA стимулира собствениците на земя да преобразуват части от обработваема земя в зони за диви животни чрез Програмата за опазване на резервата. „Земеделието трябва да продължи“, казва Сешадри. „Но също така трябва да поддържа опрашителите.“

По-доброто хранене на пчелите няма да реши всички проблеми, пред които те са изправени. Но гарантирането, че медоносните пчели имат достъп до собственото си лекарство, може да помогне, казва Ерлер. Той предполага, че пчеларите биха могли да оставят части от меда, приготвен от различни цветове в кошера, така че пчелите да имат добре заредена аптека за мед през цялата година.

А Беренбаум, която започна разследването си преди години, защото не смяташе, че медът получава достатъчно уважение в научните изследвания, казва, че натрупването на знания е стъпка в правилната посока. „Радвам се да видя, че пчелният мед най-накрая привлича вниманието“, казва тя.

Leave a Comment