Заразено е с птичи грип стопанство с 500 кеклици и яребици в Стряма

яребициБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на Високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците в област Пловдив. Заболяването е установено в стопанство с кеклици и яребици в землището на село Стряма, община Раковски, област Пловдив. Обектът попада в 3-км предпазна зона на огнището, обявено на 16.11.2021 година.

След установена висока смъртност при птиците в последните няколко дни, от стопанството незабавно информират ОДБХ-Пловдив. Взети са проби за изпитване, потвърдени като положителни за Високопатогенна инфлуенца птици H5N1 от НРЛ за Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест, НДНИВМИ.

Разпоредени са мерки за хуманно умъртвяване на птиците в засегнатия волиер, обезвреждане на труповете и замърсените материали, почистване и дезинфекция. Броят на наличните яребици и кеклици е около 500.

Остават в сила всички мерки за контрол на заболяването в създадените предпазни и надзорни зони, разпоредени със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнището от 16 ноември.

БАБХ напомня, че есенно-зимният сезон е високорисков за заболяването и апелира собствениците да отглеждат птиците си в затворени помещения. При всяко отклонение от здравния статус на птиците стопаните незабавно да информират ветеринарен лекар.

 

 

Leave a Comment