До 10 декември ще бъде изплатена помощта за зимни пръскания

Бюджетът за втори транш беше увеличен със 120 хил. лв.

овощна градина през есентаДържавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще увеличи бюджета по схемата за държавна помощ за зимни пръскания – “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” – от 6 000 000 лв. на 6 120 000 лв. Това реши УС на фонда, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Утвърденият бюджет по схемата за настоящата година беше в размер на 6 млн. лв. и се предоставя на два етапа.

В периода на приема по помощта, който се състоя от 11 до 29 октомври, 2 603 овощари и градинари подадоха документи за целево подпомагане. Финансовата подкрепа се предоставя за закупуване на растително-защитни продукти, използвани през есента – в периода на масов листопад и гниене на листата. Общо заявената площ от стопаните е в размер на 17 295 хектара. Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС.

Остатъчният финансов ресурс, който следва да се разпредели за този – втори етап, е в размер на 1 287 465 лв. След обобщаване на информацията, необходимият допълнителен ресурс за изплащане на средствата през втория етап от помощта, без да бъде прилаган коефициент на редукция, е в размер на 120 000 лв.

Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 10 декември тази година.

По схемата кандидатстват стопани на трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. Те покриваха направените от стопаните разходи за растителнозащитни дейности по трайните насаждения в периода след преминаване на студовете – до набъбване на плодните пъпки. Тогава 3 479 производители, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини, получиха 4,7 млн. лв. (4 712 534 лв.).

 

 

Leave a Comment