Русия затрудни с квоти и лицензи износа на торове, Китай също пусна бариерата

Руското правителство иска да ограничи износа на азотни торове до около 5,9 милиона тона и доставката на азотни комплексни торове до 5,35 милиона тона

търговски корабРуските власти спряха износа на торове в някои пристанища миналата седмица. Причината: Износителите не са имали необходимите лицензи. Още през ноември руското правителство обяви, че ще регулира износа на най-важните азотни торове чрез квоти. Причината беше да се ограничи силната инфлация на вътрешния пазар и да се овладее експлозията на разходите сред фермерите, обобщава световните новини agrarheute.

В началото на декември редица износи бяха първоначално спрени поради предполагаема липса на лицензи за износ, съобщиха руската информационна агенция Интерфакс и Ройтерс. В резултат на това наличното предлагане става все по-оскъдно, тъй като други големи износители на торове като Китай също регулират или прекъсват своя износ на торове.

Руското правителство по-рано реши да ограничи износа на различни азотни торове първоначално за шест месеца. Квотите трябва да се прилагат от 1 декември до 31 май и да бъдат разпределени на износителите до края на ноември.

„Тези, които не са регистрирали товарите си до 1 декември, обаче не могат да изнасят торове“, съобщи Интерфакс. Корабите са блокирани в близост до големите експортни пристанища, тъй като не им е позволено да товарят торове. Лицензиите за износ трябваше да бъдат раздадени до 6 декември.

Министерството добави някои торове към списъка на стоките, за които периодичното митническо деклариране е забранено или ограничено. Тези промени засягат износа на всички азотни торове, както и на диамониев фосфат (DAP), моноамониев фосфат (MAP) и други азотни, фосфорни и калиеви торове (NPK).

Руското правителство иска да ограничи износа на азотни торове до около 5,9 милиона тона и доставката на азотни комплексни торове до 5,35 милиона тона, съобщават руски анализатори.

Мерките са в сила от началото на декември, пише агенция Интерфакс. Но Русия е един от най-големите износители на азотни и фосфатни торове в света и регламентът има значителни последици за световните пазари.

Освен това друг голям износител, а именно Китай, в момента прави същото като руснаците. Китай също спря износа на азотни и фосфатни торове като въведе по-строги регулации и контрол за износ.

Русия и Китай: Последиците за глобалните пазари

Цените на другите важни минерални торове също се покачват до главозамайващи висоти. Диамониевият фосфат (DAP) наскоро струваше малко под 733 евро за тон, около 100 евро повече, отколкото през октомври. В сравнение с миналата година цените на DAP са повече от два пъти по-високи.

„Много ще зависи от това как е разпределена квотата за азотни торове между различните видове хранителни вещества“, каза руският анализатор Елена Сачнова. Руските фермери използват предимно амоний за пролетно засяване, докато карбамидът е основният азотен тор в Европа и Азия, така че производителите там може да се наложи да очакват още по-високи цени, каза Сачнова.

В същото време, европейските компании за торове като Yara и BASF докладваха, че азотни цени са се утроили през последния месец и, че има огромни затруднения и проблеми с доставките.

„Руската експортна квота ще продължи да стеснява глобалните пазари , където вече има борба за наличните доставки“, казва Алексис Максуел, анализатор в Green Markets, компания на Bloomberg. „Русия също е много важен доставчик на азот за САЩ“, казва той.

В САЩ цените на торовете наскоро достигнаха нови рекорди, както и цените на азота в Западна Европа, съобщиха през миналата седмица Green Markets.

ЕК е призована да помогне на фермерите

Според информация на AgraEurope, редица членове на Европейския парламент призоваха Европейската комисия да направи нещо срещу високите нива миналата седмица. В комисията по земеделие те предложиха различни мерки за борба с високите цени на торовете .

Нидерландските евродепутати смятат, че маркетингът на органични материали е решение. Продуктите, направени от оборски тор, са технически зрели и си струва да бъдат продадени, каза депутатът от Нидерландия Ян Хуитема.

Френските депутати обърнаха внимание на тежкото положение на фермерите в резултат на високите цени на суровините. Затова те се застъпват за спешна помощ от бюджета на ЕС.

Други евродепутати също призоваха Европейската комисия да спре временно наказателните тарифи за разтвори на карбамид от Русия и САЩ, за да се противодейства на тясното място на пазара на торове.

В момента Европейската комисия преразглежда антидъмпинговите мита за разтворите на карбамид. Все още не е взето решение, съобщи Майкъл Сканъл от Европейската комисия в комисията по земеделие. Причината: наказателните тарифи съставляват само малка част от много високите цени на торовете, а временната отмяна би имала малък ефект върху цените, посочи Сканъл.

Leave a Comment