Израелска фирма показа 103 грама биопринтирана пържола

биопринтирана пържола на MeaTech Култивирана биопринтирана пържола, съставена основно от мазнини и мускулни клетки, тежи 104 грама. Произведена в град Нес Цион, Израел, компанията MeaTech смята, че тя е най-голямата по рода си.

Клетките, използвани за приготвяне на пържолата, са произведени по патентован процес, който първо изолира и размножава говежди стволови клетки от тъканни проби.

След достигане на достатъчна клетъчна маса, стволовите клетки се превръщат в био-мастило и и се отпечатват като структура на пържола с помощта на 3D биопринтер. Според компанията след това отпечатаният продукт се изпраща в инкубатор за зреене, където отпечатаните стволови клетки се диференцират в мастни и мускулни клетки. Това образува мастната и мускулната тъкан на пържолата MeaTech.

Култивираната пържола се състои от истински живи мускулни и мастни клетки и не съдържа соевия или граховия протеин, който обикновено се използва като растителна алтернатива на месото.

MeaTech 3D е основана през 2019 г. и работи в международен план.

Компанията е регистрирана на капиталовия пазар Nasdaq и има съоръжения в Нес Цион, Израел и в Антверпен, Белгия.

Ръководството на компанията смята, че технологиите за отглеждане на месо имат „значителен потенциал за подобряване на производството на месо, опростяване на веригата за доставка на месо и предоставяне на потребителите с редица нови продуктови предложения“.

Според стартиращата фирма биопринтираната пържола демонстрира огромно постижение и три важни процеса, които са разработени: успешното сортиране на стволовите клетки в мастни и мускулни клетки, за да се позволи синтеза на мускулни влакна и мастна тъкан; формулирането и производството на био-мастила, предназначени да отпечатват мастни и мускулни клетки, за да образуват в крайна сметка тъкани; и образуването на печатна тъкан, съдържаща мастни и мускулни клетки.

MeaTech разработва клетъчни линии за говеждо, свинско и пилешко. 

Leave a Comment