Първата ферма за октоподи в света – трябва ли да бъде разрешена?

Учени и природозащитници посрещнаха с ужас новината, че тези интелигентни и съзнателни същества могат бъдат поробени и развъждани

октоподНовината, че първата търговска ферма за октоподи в света е все по-близо до превръщане в реалност, беше посрещната с ужас от учени и природозащитници. Те твърдят, че такива интелигентни „съзнателни“ същества – смятани за способни да усещат болка и емоции – никога не трябва да се отглеждат с търговска цел за храна.

Играта с гигантски тихоокеански октопод е част от работата на Стейси Тонкин. Когато тя вдига капака на резервоара, за да нахрани съществото, известно като DJ – съкратено от Дейви Джоунс – той често се измъква от пещерата си, за да я види и залепва ръцете си върху стъклото. Това е, ако е в добро настроение. Октоподите живеят около четири години, така че на една година, изчислява Стейси, Дейви Джоунс е на възрастта на тийнейджър.

„Той определено демонстрира това, което бихте очаквали да бъде един тийнейджър – в някои дни той е наистина сприхав и спи по цял ден. След това в други дни е игрив и активен, и иска да се покаже.“

Стейси е един от петима акваристи в Бристол Аквариум и тя вижда как DJ реагира различно на всеки от тях, разказва Би Би Си.

Пазачите хранят октопода с миди и скариди, и парченца риба и раци. Понякога те поставят храната в играчка, за да може той да упражнява ловните си умения.

Тя казва, че цветът му се променя с настроението. „Когато той е оранжево кафяв, това е по-скоро като активно или игриво чувство. Когато е оранжево-светъл е по-любопитен и заинтересован.

Стейси казва, че октоподът показва интелигентността си през очите си. „Когато го погледнеш и той те гледа, можеш да усетиш, че там има нещо.“

Екип от експерти прегледа повече от 300 научни изследвания и стигна до заключението, че октоподите са „съзнателни същества“ и има „силни научни доказателства“, че те могат да изпитват удоволствие, вълнение и радост, но също така болка и страдание.

Авторите казаха, че са „убедени, че отглеждането на октоподи в добро благосъстояние е невъзможно“ и правителството „може да обмисли забрана на вноса на отглеждани октопод“ в бъдеще.

Но пипалата на октоподи цвърчат в тигани, навиват се в чинии и плуват в супи по целия свят – от Азия до Средиземно море и все повече в САЩ. В Южна Корея съществата понякога се ядат живи. Броят на октоподите в дивата природа намалява и цените се покачват. Всяка година се улавят около 350 000 тона – повече от 10 пъти повече от уловените през 1950 г.

На този фон надпреварата за откриване на тайната на отглеждането на октоподи в плен продължава от десетилетия. Трудно е – ларвите се хранят само с жива храна и се нуждаят от внимателно контролирана среда.

Испанската мултинационална компания Nueva Pescanova (NP) изглежда е победила компании в Мексико, Япония и Австралия, за да спечели надпреварата. Компанията обяви, че ще започне да предлага на пазара отглеждани октоподи следващото лято, за да ги продава през 2023 г.

Компанията се основава на изследвания, извършени от Испанския океанографски институт (Instituto Español de Oceanografía), разглеждайки навиците за размножаване на обикновения октопод – Octopus vulgaris. Търговската ферма на NP ще бъде базирана във вътрешността на страната, близо до пристанището Лас Палмас на Канарските острови, според PortSEurope .

Съобщава се, че фермата ще произвежда 3000 тона октопод годишно. Цитира се, че по този начин компанията ще помогне да се намали улова на толкова много октоподи от дивата природа.

Плановете бяха осъдени от международна група изследователи като „етично и екологично неоправдани“. Групата Compassion in World Farming (CIWF) е писала до правителствата на няколко страни – включително Испания – призовавайки ги да забранят контролираното развъждане на октоподи.

Д-р Елена Лара, ръководител на изследванията на CIWF, е ядосана. „Тези животни са невероятни. Те са самотни и много умни. Така че да ги поставяте в резервоари без когнитивна стимулация, е грешка.“

Тя казва, че всеки, който е гледал документалния филм, отличен с Оскар за 2021 г. – My Octopus Teacher – ще оцени това.

Октоподите имат голям, сложен мозък. Интелигентността им е доказана в множество научни експерименти. Те са били наблюдавани да използват кокосови и морски черупки, за да се скрият и защитават и са показали, че могат бързо да научат поставените задачи. Те също така са успели да избягат от аквариуми и да измъкнат плячка от капани за риби, поставени от хора.

Нещо повече, те нямат скелети, които да ги защитават и са силно териториални. Така че октоподите биха могли лесно да бъдат наранени в плен и – ако има повече от един октопод в резервоар – експерти казват, че биха могли да започнат да се изяждат един друг.

Ако фермата за октоподи се отвори в Испания, изглежда, че съществата, отглеждани там, ще получат малка защита от европейското законодателство. Октоподите – и други безгръбначни главоноги – се считат за съзнателни същества, но законодателството на ЕС, обхващащо хуманното отношение към селскостопанските животни, се прилага само за гръбначни животни – същества, които имат гръбначен стълб. Освен това, според CIWF, в момента няма научно валидиран метод за хуманното им клане.

1 Comment

  1. lava каза:

    Разбира се, че трябва! По-добре е това, отколкото да се ловят „дивите“.

Leave a Comment