Кой е Иван Маркос Христанов и какви са приоритетите му в земеделието

Новият зам.-министър е бегач на дълги разстояния
Снимка на Плевен прес

Снимка на Плевен прес

Новият заместник-министър на земеделието Иван Маркос Христанов влезе в последния 47-ми парламент от листата на „Продължаваме промяната“. Той беше първи в избирателния списък за Плевен.

Христанов е на 47 години, семеен с три деца, родом от Плевен. Завършил е „Аграрна икономика“ в София. От предизборната кампания за него е известно, че е работил в преработвателното дружество „Сторко“, създал е в партньорство с колеги една от най-големите компании в България с над 2 800 души персонал на трудови и нетрудови правоотношения, с много значими обороти като високо технологична компания. През 2007 година фирмата е била продадена на една от най-големите банкови групировки в Европа и света.

Бил е партньор в инвестиционен фонд, чрез който са инвестирани средства в развиващи се предприятия.

Пред избиратели Христанов е казал, че от няколко месеца той и партньорите му управляват втория инвестиционен фонд, който е от Фонда на фондовете и който разполага с около 70 млн. лв. ресурс. Насочен е към предприятия, които имат силен експортен потенциал, силен капацитет за развитие и имат нужда от дялови инвестиции, за да бъдат подпомогнати.

Любопитна подробност за него е, че е бегач. Участвал е в ултрамаратони и в ежегодното състезание по старопланинското било „Ком – Емине“.

Преди 14 години в интервю за сп. „Твоят бизнес“ на въпроса „Колко пари трябва да има човек, за да може да се нарече богат?“, той отговаря: „Всяка сума, която би била достатъчна да посрещне и най-тежкото заболяване на член от семейството.“ Споделя още кои са най-важните приоритети в живота му: „Семейството ми да е щастливо и защитено, да имаме още деца, да възпитаме децата си да не могат да спят, ако другият не се чувства добре.“

По всичко личи, че именно Иван Христанов ще е силната фигура в аграрното министерство заради богатия си житейски и бизнес опит и подчертаното му поведение на лидер. 

Назначаването му за зам.-министър на земеделието е изключение от правилото, посочено от премиера Петков, че всяка партия, която е поела отговорността да управлява съответното министерство, сама избира кого и къде да постави – не само в министерството, а и в структурите към него.

Какво каза Христанов при дискусията по тема Земеделие

♦ Някои от структурите в земеделското министерство са „феодални“ и трябва да бъде извоюван обратно контролът върху тях.

♦ Административните процедури са изкуствено усложнени и трябва да се опростят.

♦ Има административни производства и корупционни практики, които трябва да бъдат изкоренени.

♦ Създаването на обща информационна система в земеделието да стане приоритет.

♦ БАБХ да се изнесе от земеделското министерство (което стана) и да има само контролиращи функции.

♦ Необходимо е да се извърши ревизия на поземленото законодателство и поземлените отношения.

♦ Да се възстановят магистралните тръбопроводи за поливна вода, а процедурата за ползване на подземни кладенци и повърхностни води да бъде съкратена. Разхищението на поливна вода да се прекрати.

♦ Административната структура на МЗ да се оптимизира.

♦ Трябва спешно да се помогне на животновъдството заради увеличените цени на фуражите и намалените цени на месото.

♦ Незабавно да се предприемат инвестиции в образованието. Знанието е това, което ще определи дали ще се добиват един или десет тона от декар. Трябва да се подобри материалната база и да се инвестира в хората. От 26 специализирани в селскостопанско образование училища, вече са останали само 13. Научните институти да се обърнат към практичното приложение на това, което създават като научен продукт. Да се инвестира в институтите и в подготовката на младите учени.

♦ Цените на плодовете, зеленчуците и гроздето да се сравняват с холандските, а не с тези на треторазрядна бананова държава.

♦ Да увеличим износа на плодово-зеленчуковата реколта, след като вече сме се доказали с експорта на житни и маслодайни култури.

♦ Имаме много голям проблем с репутацията на България като производител на храни. Трябва да проведем целенасочена политика за повишаване авторитета на България.

♦ Биоземеделието е приоритетен сектор, но процентът на площите е паднал от 3,2 на 2,3 през 2019 г. Да се подобри представянето на българските биопродукти на международни изложения.

♦ Да се затегне митническият контрол при вноса на селскостопански продукти и на пестициди.

♦ Употребата на пестициди у нас е прекомерна. За 5 години потреблението им се е увеличило от 600 тона годишно на 1800 тона.

♦ Да подобрим управлението на рискови събития като градозащитата, да усъвършенстваме системата за ветеринарен контрол.

Leave a Comment