С извеждането на Агенцията по горите от МЗ, тя ще имаме ранг на министерство

гора през есентаС извеждането на Агенцията по горите от Министерството на земеделието ще решаваме политиките и контрола в горите и това прави агенцията с ранг на министерство, каза Александър Дунчев, бивш директор на ИАГ и депутат от „Продължаваме промяната“, пред БНР.

 

Дунчев вярва, че по този начин ще бъдат кражбите и схемите и българската гора ще бъде по-защитена. Той нарече структурната промяна в управлението „безпрецедентен шанс“.

Според него досега всеки е виждал корупционните схеми и истината, че не лесовъдите определят правилата в горите, а политици, кметове, областни управители и силни фирми.  Заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20%, когато агенцията премине на подчинение на правителството.

Досега Агенцията е зависима от земеделско лоби в министерството, а специалистите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-добрите от тях избягаха, няма един лев за капиталови разходи…“, посочи още Дунчев.

Държавните горски предприятия ще останат за известно време към МЗ. Те стопанисват 75 на сто от всички държавни български гори. Тепърва ще се решава дали предприятията ще имат предимно търговски характер или ще се управляват с оглед публичните функции на горите, каза още Дунчев.

Leave a Comment