Немската компания Инфарм ще строи вертикални оранжерии в САЩ и Азия

Оранжериите в мрежа се наблюдават и командват чрез многобройни сензори, чиито данни се качват в облак и чрез тях се управлява микроклиматът, храненето и водата

вертикална оранжерияНемска земеделска компания Инфарм (Infarm) събра 200 милиона долара инвестиции. В резултат на това стойността на предприятието се увеличи до 1 милиард долара. Средствата бяха събрани чрез Qatar Investment Authority (QIA), която ще подпомогне разширяването на компанията в Близкия изток с акционерни партньори Hanaco, Atomico, Lightrock и Bonnier, съобщава freshfruitportal.com. 

Допълнителният капитал ще служи за разширяване на вертикалните ферми на компанията в САЩ, Канада, Япония и Европа и за разширяване на нови пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия изток.

През 2023 г. Infarm ще отвори първата си вертикална ферма в Катар, която ще отглежда домати, ягоди и други овощни култури в допълнение към билки, салати и листни зеленчуци.

Ерез Галонска, съосновател и главен изпълнителен директор на Infarm, коментира: “Изграждането на глобална селскостопанска мрежа от нашите вертикални ферми, устойчиви на климата, е основната мисия на Infarm, така че имаме удоволствието да обявим този последен кръг от финансирането. Тези стратегически инвестиции ще подкрепят нашето разширяване и ще ни помогнат да стимулираме нови изследвания и разработки, които да ни позволят да отглеждаме повече сортове култури.“

Оранжериите на Инфарм свързват няколко вертикални земеделски модула, предлагащи еквивалентна обработваема площ от приблизително 110 000 m2, с разпределителен център, осигуряващ бърза доставка до супермаркетите.

Infarm също така изгражда малки ферми в хранителни магазини, което прави пазаруването по-динамично за потребителите. И двата дизайна са проектирани да поддържат превъзходна свежест, като същевременно консумират значително по-малко ресурси от земеделското стопанство, базирано на почвата.

В допълнение към над 75 различни билки, салати и други листни зеленчуци, които Инфарм произвежда в момента, компанията работи за разширяване на асортимента си с 40 нови култури през следващата година, като гъби, чери домати, грах и ягоди.

Свързаната с облак ферма на Инфарм може да се мащабира бързо и изисква по-малко първоначален капитал от своите конкуренти. Патентованата модулна технология на компанията може да бъде въведена само за шест седмици, за да превърне пространството с размер на всекидневна в градска вертикална ферма, която произвежда над 500 000 растения годишно – еквивалент на реколта от футболно игрище.

Този нов модел на земеделие може да бъде 400 пъти по-ефективен от конвенционалното полско производство и не използва химически пестициди. Той изисква 95% по-малко земя и използва 95% по-малко вода чрез рециклиране на вода и хранителни вещества и използване на изпарената от растенията вода.

Всяка ферма е оборудвана с множество лабораторни сензори, които са събрали над 60 милиарда точки от данни от глобалната си земеделска мрежа. Фермите качват информация в облака на компанията, така наречения „фермерски мозък“.

Екипът на Инфарм за производство на култури анализира данните, за да актуализира непрекъснато условията на отглеждане във всеки модул и да подобрява фактори като добив, качество и хранителна стойност, използвайки изкуствен интелект и патентована технология.

През последните три години, благодарение на обработените данни от сензорите, компанията намали производствените разходи с 80% и увеличи добивите с повече от 250%. 

Leave a Comment