Отворено писмо на БАПОП: Само спешна финансова помощ ще извади от колапс оранжерийното производство

Архивна снимка от 2021 г. на Агро Пловдив

Архивна снимка от март 2021 г. на Агро Пловдив

На 7 януари 2022 г. Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) изпрати отворено писмо до премиера Кирил Петков и земеделския министър Иван Иванов. Най-скъпото земеделско производство – оранжерийното, е сериозно засегнато от резкия скок на цените на енергията.

Работата в оранжериите, които отопляват, за да извадят по-ранна зеленчукова продукция на пазара, е спряла почти навсякъде.

От БАПОП казаха, че става въпрос за около 4000 декара покрити площи (при обща оранжерийна площ в страната от около 9000 дка според последния Аграрен доклад) и около и 15 хиляди работници.

Извънредната ситуация заплашва с фалити оранжерийния сектор и гарантира, че през пролетните празници потребителите ще правят салати от вносни (от трети страни) домати и краставици.

Днес БАПОП е на среща със земеделския министър и по-късно следобед Агро Пловдив ще разкаже за резултатите от нея.

Прочети още: Йордан Кръстанов, БАПОП: Нужни са ни 40 млн. лв. помощ, за да не фалира целия сектор Оранжерии

Ето и пълния текст на Отвореното писмо без редакторска намеса:

ДО Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ИВАН ИВАНОВ МИНИСТЪР НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР ИВАНОВ,

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, като представител на голяма част от родните производители на оранжерийни зеленчуци се обръща към Вас за да изразим нашето все по-нарастващо безпокойство от тежката ситуация, в която се намира браншът ни в България.

Усложняващата се пандемична обстановка, безпрецедентният скок на цените на газа и другите енергоносители, както и тежките метеорологични условия и бедствия, на които всички станахме свидетели през миналата година, допълнително увеличават напрежението сред земеделските производители.

Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си, поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка. До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което както знаем всички, е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци.

В сектора работят над 15 000 души, по-голяма част от които се наложи да бъдат съкратени и останаха без работа през зимните месеци.

Много вероятно е освободените работници да се насочат към други сектори, което ще направи трудно връщането им обратно.

При така създалата се ситуация българските оранжерийни производители не планират засаждане на зеленчуци, поради невъзможността да посрещнат разходите за производство.

На пазара ни през зимните месеци вече липсват зеленчуци родно производство и българските граждани отново са принудени да купуват чужди такива. Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция се обръща към Вас за спешна финансова помощ с оглед решаване на наболелите проблеми и неотложно подпомагане на сектора, който вече е в колапс.

Молим за Вашата бърза и адекватна реакция, която ще бъде изцяло в интерес не само на българските производители на оранжерийна продукция, но и в защита на българските потребители.

С уважение: Теодора Кръстева

Изпълнителен директор БАПОП

Leave a Comment